Još se traga za 7.618 lica, od maja inovativne metode traženja

Srna
Još se traga za 7.618 lica, od maja inovativne metode traženja

NEVESINjE - Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić izjavio je da se u BiH još traga za 7.618 lice, te da je potrebna institucionalna saradnja svih nivoa vlasti u BiH po pitanju pronalaska nestalih lica, kao i sveobuhvatna primjena Zakona o nestalim licima.

"U BiH se još traži 7.618 lica i to su većinom najteži slučajevi gdje se posmrtni ostaci nalaze na nepristupačnim mjestima, jamama i riječnim tokovima. Ono što predstavlja veliki problem jeste i protok vremena, odnosno umiranje svjedoka", rekao je Perišić danas u Nevesinju.

On je dodao da će se od maja mjeseca primijeniti inovativne metode traženja nestalih lica, uključivanje pasa tragača, uz međunarodnu pomoć, te izrazio nadu da će to dati bolje rezultate.

Perišić je podsjetio da je Savjetodavni odbor prije dva mjeseca potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane za pretragu vojnih arhiva za događaje koji su direktno vezani za nestanak lica u proteklom ratnom periodu, što će znatno ubrzati i poboljšati proces pronalaska nestalih lica.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Ante Marić saradnju sa Institutom za nestala lica ocijenio je kao odličnu, navodeći da je 80 odsto nestalih lica pronađeno.

On je naglasio da dok svaka žrtva ne bude nađena ne mogu biti zadovoljni radom odbora.

Član Savjetodavnog instituta za nestale osobe BiH Aljonka Dželetović već 30 godina traga za svojim bratom, za sada bezusješno.

"Apelujem na sve Institucija BiH da bolje sarađuju, na sve civile koji bilo šta znaju da kažu, kako bi i mi svoje najmilije dostojno sahranili", kaže ona.

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH održao je okrugli sto u Nevesinju na temu "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH".

Osim članova Savjetodavnog odbora kao organizatora, skupu su prisustvovali predstavnici Centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i civila, Tužilaštva BiH, Sipe, OBA, Međunarodne komisije za nestale osobe, Crvenog krsta i vjerskih zajednica u BiH.

Predstavljen je rad Savjetodavnog odbora, rezultati u radu Instituta za nestale osobe, kao i problemi koji se pojavljuju u procesu traženja nestalih lica i moguća rješenja na kojima će se raditi u narednom periodu. Istaknuto je da su rezultati rada Instituta značajno bolji u odnosu na raniji period, naročito kada su u pitanju identifikacije.

Navedeno je da je u prošloj godini identifikovano ukupno 150 žrtava, što je duplo više u odnosu na isti period 2021. godine. Istovremeno, do kraja novembra prošle godine je ekshumirano 80 žrtava.

Kao ključni problem sa kojima se suočavaju svi učesnici u procesu traženja nestalih naglašen je mali broj ovlaštenih sudskih vještaka - patologa koji rade na ekshumacijama i identiFikacijama u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana