Još jedan korak ka osnivanju opštine Omarska: Vlada naložila izradu zakona

Srna
Još jedan korak ka osnivanju opštine Omarska: Vlada naložila izradu zakona

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska koju bi činilo 12 naseljenih mjesta.

Vlada je zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da izradi Nacrt zakona o osnivanju opštine Omarska i uputi ga Vladi na razmatranje, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Inicijativu za osnivanje opštine prihvaćena je na sjednici Vlade nakon razmatranja inicijative Odbora za osnivanje opštine Omarska, elaborata o opravdanosti teritorijalne promjene, mišljenja Skupštine grada Prijedor i Komisije za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje navedene opštine.

Komisija za davanje mišljenja o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska imenovana rješenjem Vlade prethodno je dala obrazloženo pozitivno mišljenje o inicijativi Odbora za osnivanje opštine Omarska i o elaboratu o opravdanosti teritorijalne promjene, odnosno o ispunjenosti uslova za osnivanje navedene opštine.

Vlada smatra da postoji opravdana potreba da se izgradi i urbanizuje centar između Prijedora i Banjaluke koji ima sve geostrateške i prirodne pretpostavke da postane opština po evropskim standardima.

-Osnivanje opštine Omarska dovešće do pozitivnih rezultata po materijalni i svaki drugi položaj građana, preduzeća i drugih organizacija područja nove opštine, što pokazuje i procijenjeni budžet opštine Omarska od oko 6.000.000 KM - navode iz Vlade.

Strategijom do efikasnijeg trgovinskog sektora

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Strategiju razvoja trgovine Srpske za period 2022-2028. godina, koja predstavlja nastavak izgradnje savremene i konkurentski snažne trgovinske mreže sa primjenom inovativnih i tehnoloških dostignuća koje će omogućiti visoku efikasnost i produktivnost trgovinskog sektora Republike Srpske.

-Značaj trgovinskog sektora u ekonomskom rastu i razvoju Republike Srpske ogleda se u značajnom udjelu u strukturi BDP-a, značajnom stopom rasta i udjelom u strukturi zaposlenih - saopšteno je iz Biroa Vlade Srske za odnose sa javnošću.

Pored navedenog, dodaje se, značajna uloga trgovinskog sektora predstavlja i poboljšanje konkurentske pozicije domaćih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu i kontinuirani razvoj potencijala domaće trgovine, u skladu sa regionalnim i globalnim trendovima u lancima snabdijevanja.

-Povećanje proizvodnih i trgovinskih performansi domaćih proizvodnih i trgovinskih subjekata predstavlja jednu od fundamentalnih karakteristika efikasnog i dobro koncipiranog trgovinskog sektora - naglašava se u saopštenju.

U skladu sa dugoročnom razvojnom orijentacijom tržišta i trgovinskog sektora Republike Srpske, Strategijom se determiniše izgradnja i unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira trgovinskog sektora, odnosno unapređenje trgovine putem novih zakonskih rješenja i izgradnje kapaciteta trgovinskog sektora.

Među ciljevima strategije su i unapređenje konkurentnosti domaćih proizvoda i razvoj potencijala domaće trgovine, koje podrazumijeva unapređenje aktivnosti brendiranja domaćih proizvoda, aktivnosti na razvijanju svijesti potrošača o kupovini domaćih proizvoda i stimulisanje tražnje za domaćim proizvodima.

Kako se navodi u Strategiji, jedan od ciljeva je i unapređenje zaštite potrošača, odnosno institucionalna podrška u zaštiti potrošača na tržištu i razvoj i unapređenje podrške udruženjima za zaštitu potrošača.

Vlada Republike Srpske danas je donijela i Odluku o dopunama Odluke o ustanovljavanju lovišta u Republici Srpskoj, kojom je podržana inicijativa Lovačkog udruženja „Smolin“ iz Blatnice kod Teslića, a kojom su proširene granice sportsko-rekreacionog lovišta „Smolin“ na dio teritorije privrednog lovišta „Borja“ u površini od 8.500 hektara.

Lovačko udruženje „Smolin“ uspješno sprovodi sve mjere uzgoja, zaštite i korištenja divljači kao i sve mjere uređenja lovišta propisane lovnom osnovom koja je za ovo lovište donesena za period od 2016-2026. godine.

Posebno je podnosilac inicijative naglasio da su postigli dogovor sa „Šumama Srpske“, kao korisnikom privrednog lovišta „Borja“ za navedeno proširenje lovišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana