Jedno radno mjesto u UIO juri 11 kandidata

Marijana Miljić-Bjelovuk
Jedno radno mjesto u UIO juri 11 kandidata

BANjALUKA - Posao u javnom sektoru BiH juri sve više građana, a da je tako pokazuje i posljednji konkurs za zapošljavanje službenika u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na koji se prijavilo čak 11 puta više kandidata nego što je ponuđeno radnih mjesta.

Agencija za državnu službu BiH je početkom februara objavila javni oglas za popunjavanje radnih mjesta u UIO za 92 službenika.

 - Rok za prijavu bio je 20. februar, a u UIO je pristiglo 1.008 prijava. U idućem periodu biće sprovedena konkursna procedura i izabrani najbolji kandidati - rekao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Podsjetio je da je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u UIO potrebno 2.879 službenika, a godinama unazad se toj instituciji odobrava iznos za plate za 2.458 radnika.

- Na početku ove godine u UIO je bilo zaposleno 2.425 radnika i to u Upravi 2.415, a u Upravnom odboru deset. Kada je riječ o starosnoj strukturi trenutno je 40,5 odsto radnika u starosnoj grupi sa preko 50 godina. U proteklom periodu je veliki broj radnika napustio UIO, a najviše njih po odlasku u penziju, ali i po drugim osnovama - kazao je Kovačević.

Naglasio je da zbog tih okolnosti, ali imajući u vidu i predstojeći prestanak radnih odnosa po osnovu penzionisanja i drugim okolnostima, neophodno je da u UIO bude odobreno zapošljavanje dodatnih 133 službenika.

 - To je potrebno da bi UIO osigurao potpuno normalno i nesmetano funkcionisanje i obavljanje svih poslova, prije svega efikasnu naplatu indirektnih poreza, ali i svih zadataka koji su pred nama. Savjet ministara BiH tek treba da usvoji odluku kojom bi UIO bilo dopušteno zapošljavanje dodatnih 133 radnika - kazao je Kovačević.

U Agenciji za državnu upravu RS ističu da opada broj prijava na oglase za zapošljavanje koje oni raspisuju.

- Nemamo mi sada ni mnogo konkursa, ali primijetimo da je manji broj kandidata za jednu trećinu. Veća plata u institucijama BiH sigurno je presudna da se na konkurse koji oni raspisuju i dalje javlja veliki broj kandidata  - kazao je direktor Agencije za državnu upravu RS Aleksandar Radeta.

Prema posljednjim podacima u ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH na kraju juna prošle godine radilo je 3.859 službenika, što je za nekoliko desetina više nego na početku te godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana