Jedinstvo ključno za opstanak Srpske

Vedrana Kulaga
Jedinstvo ključno za opstanak Srpske

Banjaluka - RS je preživjela teške godine i uspjela da opstane, a ključni faktor za njeno očuvanje je jedinstvo političkih predstavnika i naroda koji ima pravo da se o važnim pitanjima izjasni na referendumu.

Poručili su to juče predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilovića i bivši predsjednici parlamenta Momčilo Krajišnik, Dragan Kalinić, Petar Đokić, Dušan Stojičić i Igor Radojičić, a njihovom sastanku prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik.

- Nismo pretendovali da donosimo zaključke i odluke, ali je bilo korisno da čujemo razmišljanja ljudi koji su bili na veoma važnoj poziciji i dolaze iz različitih političkih opcija. Zahvalio sam im na doprinosu razvoju parlamentarne kulture i Narodne skupštine RS, koja je jedan od temelja Republike. Sve su to istorijske činjenice - rekao je Čubrilović.

Krajišnik je istakao da svi moraju biti jedinstveni u očuvanju RS.

- RS ne može biti sačuvana ako svako od nas ne da doprinos tom jedinstvu. Svi u Srpskoj moraju istrajati u očuvanju RS za koju je dato mnogo žrtava. RS je voljom stvorio srpski narod i na nju ima mnogo više pravo nego drugi - rekao je Krajišnik.

On je naglasio da RS traje duže od Kraljevine Jugoslavije, što potvrđuje da je ona istorijska činjenica. Podsjetio je da je bilo više sudbonosnih trenutaka u uspostavljanju RS, a kao jedan od njih je naveo odbijanje Vens-Ovenovog plana.

- Mi smo tada rekli da ćemo izaći na referendum i dati narodu da odluči. Zato smatram da i danas imamo pravo na referendum, posebno o Danu Republike. Niko nema ništa protiv Ustavnog suda BiH, ali ima protiv njegove zloupotrebe. Predlažem rukovodstvu Srpske da ne bježe od referenduma o odluci Ustavnog suda BiH - istakao je Krajišnik.

Dodik je istakao da bi na idućoj sjednici Narodne skupštine mogla biti razmatrana odluka o raspisivanju referenduma u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen dio Zakona o praznicima RS kojim je propisano da se Dan Republike obilježava 9. januara.

- Intervencionizam stranaca i bavljenje unutrašnjim pitanjem BiH su prevršili svaku mjeru. Odbijam svaku vrstu prijetnje. Srpska i srpski narod će afirmisati svoja prava na referendum bez obzira na to da li se to nekome sviđa ili ne. Počećemo ove godine - poručio je Dodik i naveo da će i pitanje statusa RS jednog dana biti riješeno referendumom.

On je rekao da Srpska ne želi da mijenja Ustav BiH, ali da želi da bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH. Dodik je ponovio da u Srpskoj postoji konsenzus u vezi sa sprovođenjem referenduma u vezi sa radom ovog suda, što je dio zajedničke izjave koju su potpisali predstavnici vlasti i opozicije.

- Moraće da pobijedi pravo da narod odlučuje. Jednog dana će odlučiti narod o svim tim pitanjima, a mi u ovom vremenu moramo biti stabilni i izgraditi institucije da bi u to vrijeme mogle donijeti odluku koju narod hoće - rekao je Dodik.

Kalinić je izjavio da je siguran da Čubrilović dobro vodi parlament i da su bila druga vremena kada se moglo posegnuti za čekićem kao sredstvom uvjeravanja.

- Iza mene stoji Dodik, koji u vrijeme mog predsjedavanja nije bio predsjednik Republike i s kojim smo imali teške političke okršaje, ali nikad nismo došli u situaciju da imamo fizički konflikt. Uvijek je bilo prostora i vremena da se o spornim stvarima sporazumijemo - rekao je Kalinić.

On je dodao da ga boli činjenica da parlament RS često liči na željeznički peron na koji jedni ulaze, a drugi izlaze.

- Svi bi trebalo da učine korak unatrag da bi zajednički napravili korak naprijed u prilog budućnosti RS - poručio je Kalinić.

Nacionalne penzije

Milorad Dodik je izjavio da bi RS ove godine trebalo da uvede nacionalne penzije za nosioce institucionalne vlasti u Srpskoj. Dodik je rekao da nije odustao ni od ideje da zakonom bude regulisana naknada za članove prvog saziva parlamenta RS.

- Korektno je da se odredimo prema tim ljudima nakon skoro 25 godina i verifikujemo ono što je trebalo mnogo ranije da uradimo - rekao je Dodik, koji je podsjetio da je tu inicijativu povukao lani, jer nije bilo dovoljno konsenzusa svih političkih faktora.

Mandati predsjednika Skupštine

* Momčilo Krajišnik

(24. oktobar. 1991 - 19. oktobar 1996)

* Dragan Kalinić

(19. oktobar 1996 - 15. oktobar 1998. i 16. decembar 2000 - 20. jul 2004)

* Petar Đokić

(15. jun 1998 - 16. decembar 2000)

* Dušan Stojičić

(20. jul 2004 - 28. februar 2006)

* Igor Radojičić

(28. februar 2006 - 24. novembar 2014)

Nedeljko Čubrilović

*(24. novembar 2014)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana