Javne tribine o zaštiti imovinskih prava Srba u FBiH

Srna
Javne tribine o zaštiti imovinskih prava Srba u FBiH

BRČKO - U brčanskim naseljima Gredice, Ilićka i Grbavica biće organizovane javne tribine sa građanima koji imaju imovinska prava u Federaciji BiH /FBiH/ da bi im bio približen postupak harmonizacije gruntovnice i katastra u FBiH, izjavio je danas predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović.

U Kancelariji Vlade Republike Srpske u Brčkom održan je danas sastanak predstavnika Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH sa predstavnicima srpskih organizacija i udruženja u Brčko distriktu - Konzervativnog kluba, Udruženja Krajišnika, te Udruženja sarajevskih Srba.

Tema sastanka bila je zaštita imovinskih i stvarnih prava Srba u FBiH, ostvarivanje prava na obnovu električne mreže za srpska sela u FBiH, popravka puteva, obnova kuća i druge komunalne infrastrukture, saopšteno je iz Odbora.

Konstatovano je da najviše Srba u Brčkom izbjeglo i raseljeno iz opština Jajce, Donji Vakuf, Bugojno, Ilijaš, a tu je i značajan broj Srba iz Hercegovine, koji su novi dom pronašli u Brčkom.

U vezi sa obnovom komunalne infrastrukture najviše pažnje posvećeno je obnovi elektromreže za naselja Brvanci i Krezluk, a za obnovu druge infrastrukture za sela Bravnice i Vinac, sve opština Jajce.

U Brčkom je 1991. godine živjelo 18.128 Srba, a po posljednjem popisu iz 2013. - 28.884.

Oko 10.500 Srba koji danas žive u Brčko distriktu su izbjegli iz FBiH, gdje i dalje imaju imovinu /njive šume voćnjake pašnjake i drugo/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana