Jasmina Ćosić Dedović nije izabrana za sudiju Međunarodnog krivičnog suda: Žestok poraz Turkovićeve i SDA

Aleksandar Stojanović
Jasmina Ćosić Dedović nije izabrana za sudiju Međunarodnog krivičnog suda: Žestok poraz Turkovićeve i SDA

NjUJORK - Skupština država članica Međunarodnog krivičnog suda nije dala podršku kandidaturi Jasmine Ćosić Dedović za sudiju u ovoj međunarodnoj instituciji, a i pored jakog diplomatskog angažmana ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković, Ćosić Dedović je u petom krugu dobila svega dva od potrebna 82 glasa, nakon čega je povučena njena kandidatura.

Skupština država članica održana je u Njujorku od 17. do 23. decembra, a birano je šest sudija. Ukupno je bilo 18 kandidata, a za izbor je bila potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja glasova. Države članice glasaju sve dok šest kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu. Prema Rimskom statutu, koji je krovni dokument Međunarodnog krivičnog suda, jednom izabrane sudije na tom položaju ostaju doživotno.

U prvom krugu Ćosić Dedović je osvojila 49 od potrebnih 78 glasova, a samo je jedan sudija osvojio dovoljnu većinu. U drugoj rundi, kada je takođe izabran jedan sudija, osvojila je 40 glasova. Već u trećem krugu, kada je broj kandidata smanjen na 13, počinje da pada i podrška Ćosić Dedović, kada osvaja 13 glasova. U četvrtoj rundi, u konkurenciji devet kandidata, podršku joj daje devet država, a u petom krugu glasanja između šest kandidata samo dvije države su dale glas za kandidatkinju koja je u proteklom periodu označena kao kadar za koji je žestoko lobirala SDA.

- Kako se prednost iz kruga u krug topila, a konačno u petom krugu samo dvije članice Skupštine su dale svoj glas za kandidata BiH, tako je predstavnik BiH odlučio da povuče kandidaturu Jasmine Ćosić Dedović i ona neće biti u konkurenciji posljednjeg dana zasjedanja Skupštine. Na ovaj način stavljena je tačka na njeno imenovanje u narednih nekoliko godina - rekao je za “Glas Srpske” izvor dobro upućen u dešavanja oko njenog imenovanja.

Sama kandidatura Jasmine Ćosić Dedović podigla je mnogo prašine, prvenstveno u Srpskoj, jer ona nije imala podršku srpskog člana Predsjedništva BiH. Kandidatura je bila sporna zbog toga što je Ćosić Dedović u postupku protiv generala Ratka Mladića bila u timu tužilaštva, te u timu odbrane komandanta tzv. Armije BiH Nasera Orića. To nije spriječilo Biseru Turković da zaobiđe procedure i paradiplomatskim putevima lobira za njeno imenovanje, a to lobiranje bilo je posebno upereno ka Turskoj, o čemu je “Glas Srpske” detaljno pisao.

Profesor ustavnog prava i sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević kaže za “Glas Srpske” da bi se pri svakom imenovanju trebalo voditi računa o saglasnosti entiteta i da bi trebalo da se poštuju procedure u pogledu takvih prijedloga.

- Ne pričam samo o konkretnom slučaju, već uopšteno o takvim imenovanjima. O ovakvim pitanjima treba konsultovati entitete i da se na osnovu tog stava odrede i članovi zajedničkih institucija. Svi izabrani predstavnici u međunarodnim institucijama, pa i Međunarodnom krivičnom sudu, trebalo bi da budu plod saglasnosti entiteta - istakao je Blagojević.

Izabrani

Jasmina Ćosić Dedović formalno je bila kandidat  istočnoevropskog bloka zemalja zajedno sa Gruzijkom Goče Lordkipanidze, koja je na kraju i izabrana kao novi sudija Međunarodnog krivičnog suda u drugom krugu glasanja. Pored nje, izabrani su još Džoana Korner iz Velike Britanije, Mijata Marija Samba iz Sijera Leonea, Marija del Sokoro Flores Lijera iz Meksika i Serhio Đeraldo Ugalde Godinez iz Kostarike, a do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije izabran šesti sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana