Janša demantuje, Fajon ga optužila za neodgovornost koja može „dovesti do novog rata na Balkanu“

Tanjug
Janša demantuje, Fajon ga optužila za neodgovornost koja može „dovesti do novog rata na Balkanu“

SARAJEVO - Iako je Janez Janša demantovao da je u Brisel poslao neslužbeni dokument o navodnom mirnom razlazu BiH, oglasila evroparlamentarka Tanja Fajon pozivom slovenačkom premijeru da objasni šta se nalazi u tom dokumentu.

Fajonova je krtikovala Janšu, uz tvrdnje da bi neodgovorno ponašanje u vezi s tzv. dovršetkom plana o mirnom raspadu BiH moglo dovesti do novog rata na Balkanu.

Ona je na svom „Tviter“ nalogu napisala da su je ovih dana iz BiH upozorili na to da, kako kaže, premijer Janša pokušava da dovrši plan Milošević-Tuđman za "formiranje velike Srbije i Hrvatske...".

- Ako su izveštavanja medija u BiH i izjave diplomata u regionu istiniti, to može biti vrlo štetno za Sloveniju - napisala je Fajon.

Pometnju je juče izazvala izjava Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji je u to tijelo izabran glasovima Bošnjaka da je slovenački predsjednik Borut Pahor tokom nedavne posete Sarajevu rekao da su “u posljednje vrijeme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije”, kao i da je na sastanku sa trojicom članova Predsjedništva BiH upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići”.

Komšić je dodao da su „bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović i on rekli da mirno razdruživanje nije moguće, dok je srpski član i predsjedavajući tog tijela Milorad Dodik iznio suprotan stav.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana