Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca

Srna
Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca

SARAJEVO - Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić obavijestio je jutros članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ da je povukao kandidaturu za glavnog tužioca.

Janjić, koji je od Podvijeća Savjeta za imenovanje dobio visoke ocjene, odluku je obrazložio procesima u Tužilaštvu "čija će opravdanost ili neopravdanost tek da se pokažu".

VSTS BiH danas raspravlja o izboru glavnog tužioca Tužilaštva BiH, odnosno o prijedlogu Podsavjeta da se ponovi konkursna procedura za izbor glavnog tužioca.

Intervjui sa četiri kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa obavljeni su 22. septembra, a Srna nezvanično saznaje da je najviše glasova dobio Milenko Kajganić, koji je vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH.

On je članovima VSTS-a predložen kao prvorangirani, a njegov broj bodova daleko je veći od ostalih kandidata.

Na intervju su, osim Kajganića, došli i tužioci Diana Kajmaković i Miroslav Janjić, kao i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verifikovane nakon konkursne procedure.

Na intervju je pristupila i Kajmakovićeva, koja je sa mjesta šefa Odjeljenja za korupciju Tužilaštva BiH premještena u Odjeljenje za ratne zločine i protiv nje je pokrenuta interna istraga zbog toga što su je dvije kriminogene osobe pominjale u aplikaciji "Skaj", zbog čega se sada sve provjerava.

U međuvremenu, Kajmakovićeva je stavljena na crnu listu SAD.

Na čelnim pozicijama u pravosuđu na nivou BiH trenutno nema nijednog Srbina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana