Izvršni komitet SNSD-a: SDS i PDP odbacili srpsko jedinstvo

Srna
Izvršni komitet SNSD-a: SDS i PDP odbacili srpsko jedinstvo

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da Izvršni komitet SNSD-a odbacuje zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH koji je usvojen na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, te da je zadužio delegate SNSD-a u Domu naroda da ga odbiju.

- Izvršni komitet smatra da je glasanje poslanika SDS-a i PDP-a u vezi sa Zakonom o VSTS-u eklatantan primjer izdaje interesa Srpske, odnosno primjer produžene izdaje jer su time prekršeni zaključci Narodne skupštine Srpske - rekao je Dodik na konferenciji za novinare poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Izvršni komitet je konstatovao da su SDS i PDP iz podaničkih razloga iskazanih kroz realizaciju zaključaka SDA, odbacili srpsko jedinstvo i odbranu Republike Srpske na nivou BiH.

- Izražavamo žaljenje zbog toga. SDS i PDP su radne jedinice SDA u Srpskoj, koje su veoma opasne za Republiku Srpsku i njene interese, a značajno i za njenu budućnost - kaže Dodik.
On je istakao da je usvajanje ovog zakona dokaz realizacije zahtjeva SDA.

- SNSD je zadužio svoje funkcionere da razgovaraju sa stranim predstavnicima u BiH kako bi predstavili argumente i stavove Srpske u vezi sa aktuelnom situacijom. SNSD će nastaviti da čini napore kako bi bio obezbijeđen dijalog u BiH i poziva predstavnike konstitutivnih naroda i dva entiteta da taj dijalog uspostave - naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je Izvršni komitet odbacio i osudio prijetnje visokog predstavnika Valentina Incka Republici Srpskoj i njenim funkcionerima.

- To je još jedan dokaz da je Incko u službi bošnjačkih interesa u BiH i da je izgubio kredibilitet. Vlada Srpske o tome treba da obavijesti potpisnike Dejtonskog sporazuma, zemlje svjedoke potpisivanja tog sporazuma i Savjet bezbjednosti UN jer je Incko godinama kršio Aneks 10 Dejtonskog sporazuma - rekao je on.
Prema njegovim riječima, Izvršni komitet SNSD-a odbacio je i 1. mart kao praznik BiH jer, kako je naglasio, to nije proglašeno nijednim aktom na nivou BiH.

- To je lažna predstava i pokušaj majorizacije u BiH. Neprimjeren je odlazak stranih predstavnika na tu kvazi manifestaciju jer oni doprinose da jedno neriješeno pitanje postane još složenije - upozorio je Dodik.

On je dodao da Izvršni komitet traži od poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na prvoj sjednici predloži novi Poslovnik o radu Narodne skupštine da bi bila obezbijeđena demokratska procedura i vraćen njen ugled.
- Ugled je urušen ponašanjem opozicionih partija koje su zloupotrijebile procedure i pokušavaju degradirati ulogu Narodne skupštine - kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo stranke je zaduženo da organizuje sastanak sa koalicionim partnerima kako bi analizirali saradnju i utvrdili najširu moguću platformu za odbranu Srpske čiji su interesi ugroženi zajedničkom aktivnošću bošnjačkih političkih stranaka i međunarodnog faktora u BiH.

Dodik je istakao da SNSD očekuje od Vlade Srpske da pokrene pitanje uvida u rad i utvrđivanja odgovornosti za kršenje propisa u radu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).

- To se odnosi na rad na planu upisa u katastar zemljišta javnih institucija kao što je grad Banjaluka. Dobili smo informaciju da je bilo propusta u RUGIP-u i da su na bazi nepravosnažnih sudskih odluka vršena uknjiženja koja su bila osnov za odluke Ustavnog suda BiH - naglasio je Dodik.

On je dodao da je ispunjen jedan od zaključaka sa prošlosedmične sjednice Izvršnog komiteta i u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona koji predviđa eliminaciju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

-Prijedlog zakona smo dostavili sa legitimnim predstavnicima hrvatskih političkih interesa u BiH. I dalje pozivamo na dijalog i očekujem da će rasprava u Predstavničkom domu pokazati neophodnost da to pitanje bude regulisano - istakao je Dodik.

Konjević Polje

Milorad Dodik smatra da ne treba izmještati pravoslavnu crkvu u Konjević Polju iz dvorišta Fate Orlović, kako je to naloženo u odluci Suda za ljudska prava iz Strazbura, "dok se sve ne riješi".

- Ranije sam rekao da treba, a sad mislim da ne treba, jer dok se sve ne rješi nema nikakvog rješenja - rekao je novinarima u Banjaluci Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On kaže da kao čovjek misli da to pitanje treba biti riješeno, ali da kao funkcioner smatra da to ne treba učiniti dok se sva pitanja ne riješe u međusobnim odnosima, makar se radilo i o Sudu za ljudska prava.

-Neka taj sud riješi pitanje "Sejdić i Finci" - istakao je Dodik.
odluka Suda za ljudska prava iz Strazbura po tužbi Fate Orlović protiv BiH postala je konačna početkom ove godine, a BiH se obavezuje da u roku od tri mjeseca od postanka presude pravosnažnom preduzme naložene mjere u presudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana