Izvještaj Vlade Savjetu bezbjednosti UN: Srpska opredijeljenja za Dejtonski sporazum

Srna
Izvještaj Vlade Savjetu bezbjednosti UN: Srpska opredijeljenja za Dejtonski sporazum

BANjALUKA - Republika Srpska uputila je danas izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kome se ističe opredijeljenost Srpske za Dejtonski mirovni sporazum, ali i potreba da druge zainteresovane strane pokažu istu opredijeljenost.

U izvještaju se ističe da je Dejtonski sporazum jedan je od najuspješnijih mirovnih sporazuma u istoriji, zbog koncepta Ustava BiH koji štiti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

"BiH je često disfunkcionalna, ali osnovni razlog ne leži u Dejtonskom sporazumu, nego u odbijanju važnih aktera da ga prihvate i poštuju. BiH može biti potpuno uspješna samo ako se akteri u BiH i izvan nje budu pridržavali Dejtona", naglašava se u prvom poglavlju 24. izvještaju koji se odnosi na period maj-oktobar.

Drugo poglavlje izvještaja bavi se osporavanjima Dejtonskog sporazuma koji dolaze iz BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

"SDA, najveća bošnjačka stranka, jasno je stavila do znanja da ne prihvata dejtonski kompromis. Često demonstrira svoje odbijanje Dejtona, između ostalog i u svojoj deklaraciji iz septembra 2019. godine u kojoj otvoreno poziva na ukidanje dejtonske strukture BiH. Pozivi na takozvanu žgrađanskuž BiH u stvari su pozivi na državu kojom vladaju i kojom se vlada za najbrojniji konstitutivni narod u BiH", piše u izvještaju.

U trećem poglavlju izvještaja govori se o potrebi da se lideri u BiH zalažu za regionalnu saradnju i pomirenje.

Iako Republika Srpska i njeni lideri rade na izgradnji mostova sa susjednim zemljama BiH, SDA i mnogi drugi elementi sarajevskog političkog establišmenta rade upravo suprotno, ističe se u izvještaju.

Četvrtim poglavljem Republika Srpska naglašava svoju opredijeljenost za put BiH ka EU i navodi napredak ostvaren na polju evropskih integracija, kao i prepreke koje stoje na tom putu.

U izvještaju se navodi da je Republika Srpska ostvarila značajan napredak na usklađivanju zakona sa pravnim tekovinama EU i realizovala reforme sa ciljem postizanja napretka na evropskim integracijama.

BiH, takođe, napreduje sa reformama i pokazala je kretanje na ostvarivanju 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija istakla u svom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU, napominje se u izvještaju.

"Međutim, dalje prisustvo visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ostaje prepreka evropskim integracijama. EU je s pravom ukazala na to da je visoki predstavnik nespojiv sa članstvom u EU", naglašava se u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN.

Peto poglavlje govori o prilivu migranata u BiH za koji je upozoreno da, osim humanitarne krize, donosi prijetnju po bezbjednost BiH.

Vlada Republike Srpske usvojila je izvještaj koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnika svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Kompletan izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN dostupan je na internet stranici Vlade Republike Srpske u srpskoj i engleskoj verziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana