Izvještaj o Srebrenici kreirao francuski diplomata

Darko Momić, Vedrana Kulaga
Izvještaj o Srebrenici kreirao francuski diplomata

Banjaluka - Glavnu ulogu u kreiranju izvještaja Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, koji je napisan 2004, a o kojem će danas biti raspravljano na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, nije imao tadašnji šef OHR-a Pedi Ešdaun, već njegov zamjenik i francuski diplomata Bernar Fasije.

Ovo za “Glas Srpske” tvrdi bivši šef Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina Dejan Miletić koji je 16. aprila 2004. godine odlukom OHR-a smijenjen sa te funkcije.

Recept iz OHR-a

- Bernar Fasije je imao glavnu riječ u cijeloj priči i on je vršio pritisak na članove komisije da kreiraju sporni izvještaj onako kako je on želio da izgleda. Izvještaj je usvojen u junu, a dopunjeni izvještaj u novembru 2004. godine i Fasije je ubrzo nakon toga napustio OHR. Ako se ne varam, diplomatsku službu je nastavio kao službenik OEBS-a u Nagorno Karabahu - tvrdi Miletić.

On kaže da na njega lično nije vršen pritisak prije nego što je smijenjen, ali dodaje da je za svoju smjenu saznao iz medija.

- Ja nisam bio član Komisije za Srebrenicu, ali sam smijenjen zajedno sa tadašnjim načelnikom Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvjetkom Savićem, koji je umro u aprilu 2016. godine, a na teret nam je stavljeno da smo opstruisali rad Komisije za Srebrenicu - kaže Miletić dodajući da zna da je Fasije u ime OHR-a prisustvovao gotovo svim sastancima komisije.

On dodaje da je istoga dana kada je smijenjen napustio kancelariju, a za vršioca dužnosti šefa Sekretarijata imenovan je Živorad Mijatović, službenik pravne službe koji danas radi u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Miletićeve riječi idu u prilog brojnim do sada iznesenim tvrdnjama da su pripadnici francuskih tajnih službi imali učešća u dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine. Da je francuski diplomata imao glavnu ulogu u kreiranju izvještaja Komisije za Srebrenicu, vidi se iz njegove  izjave date samo nekoliko dana prije smjene Miletića i Savića. Prvo je potpredsjednik Komisije za Srebrenicu Smail Čekić izjavio da komisija ima rok do 14. aprila 2004. godine da OHR-u preda preliminarni izvještaj, ali da će sigurno tražiti produžetak roka za izradu konačnog izvještaja, a Fasije je tada izjavio da postoje opstrukcije u radu komisije i da će u slučaju blokade njenog rada odgovarati vlasti Republike Srpske.

Samo dva dana nakon što je preliminarni izvještaj predat OHR-u, Dejan Miletić i Cvjetko Savić su smijenjeni sa funkcija.

Zauzimanje pozicija

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, koja je u toku, sazvana je na zahtjev predsjednika Srpske Milorada Dodika koji je juče kasno poslijepodne održao konsultacije samo sa liderima stranaka koje čine većinu u RS, jer se predstavnici opozicije nisu odazvali pozivu na sastanak.

Lider NDP-a Dragan Čavić, koji je bio predsjednik Srpske u vrijeme kada je usvojen izvještaj Komisije za Srebrenicu, izjavio je da će se obratiti na sjednici uoči rasprave. On smatra da ta osjetljiva tema ne bi trebalo da se koristi u predizborne svrhe, dodajući da je jedini političar koji se 2004. godine, kada je usvojen izvještaj, obratio javnosti i izrazio žaljenje zbog žrtava bošnjačke nacionalnosti.

- Nesporno je da je komisija radila pod pritiskom stranaca - rekao je Čavić novinarima ističući da je vrijeme da bude prihvaćena inicijativa da se formira nova komisija koja će sačiniti cjelovit izvještaj o ratnim dešavanjima na tom području i stradanjima i Srba.

Član Predsjedništva PDP-a Milan Đukić izjavio je da će poslanici opozicije učestvovati u raspravi na sjednici i vjerovatno ponuditi određene zaključke. Funkcioner SNSD-a Staša Košarac kaže da je žalosno što SDS i PDP, kao stranke koje su vodile Vladu u vrijeme nastanka izvještaja, ne žele da budu dio rješenja, nedolaskom na konsultacije. Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da nedolazak na konsultacije pokazuje svjesnu bezdušnost prema 22.000 ljudi.

Bivši članovi ne dolaze u salu

Nijedan od petorice bivših članova Komisije za Srebrenicu neće se pojaviti na posebnoj sjednici. U zajedničkom saopštenju su ocijenili da je to nepotrebno, a posebno zbog toga što se informacija u kojoj je obrazložen zahtjev za sazivanje sjednice najvećim dijelom odnosi na rezultate rada Radne grupe Vlade RS, čiji članovi nisu pozvani da prisustvuju sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana