Izmjene Poslovnika novi udar na Srpsku

Ž. D.
Izmjene Poslovnika novi udar na Srpsku

Sarajevo - U Predstavničkom domu Parlamenta BiH i dalje se lome koplja oko toga da li će SDS i PDP okupiti dovoljno ruku da izmijene Poslovnik i do čega te izmjene mogu dovesti.

Dok stranke iz Republike Srpske koje imaju veću podršku birača tvrde da  bi to bio novi udar na Republiku Srpsku, inicijatori ove ideje kažu da imaju dovoljno ruku da se Poslovnik izmijeni, te da treba odblokirati rad Parlamenta.

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je da je još jedna politička grupacija potpisala inicijativu za održavanje posebne ili hitne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama Poslovnika.

- Ne bih se usudio reći koliko je to poslanika, ali je jedan popriličan broj. Možda budemo imali i komotan broj. Vidjećemo raspored predsjedavajućeg Predstavničkog doma jer od njega to zavisi. On je predsjedavajući i s obzirom na to da su rokovi hitni, vidjećemo. Neće proteći mnogo dana pa ćemo sazvati ovu sjednicu - kazao je Šarović, dodavši da misli da će se ta sjednica održati do kraja novembra.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac izjavio je da bi usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koje su tražili poslanici SDS-a i PDP-a, nepovratno urušilo ustavnu poziciju predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

- Usvajanje ovako predloženih izmjena i dopuna Poslovnika drastično bi oslabilo poziciju srpskih poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu, a posebno u stalnim komisijama Predstavničkog doma u kojima bi Srbi bili u potpuno podređenom položaju - upozorio je Košarac.

On je naglasio da snažno podržava sve zaključke koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, posebno onaj kojim se predstavnici Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, oba doma Parlamenta BiH i u Savjetu ministara obavezuju da ne učestvuju u donošenju izmjena Poslovnika i drugih akata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana