Izetbegoviću ostao samo Radončić

Željka Domazet
Izetbegoviću ostao samo Radončić

Sarajevo - Glavni odbor SDP-a BiH nakon dvanaestočasovne burne sjednice odlučio je u subotu uveče da ta partija ipak ne ide u vlast ni na federalnom ni na nivou BiH.

- Svjesni smo da kažnjavamo SDP u Tuzli, ali uz sva priznanja našoj najjačoj organizaciji, Glavni odbor je ocijenio da ne treba da odustanemo od sopstvenih principa - rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

On je kazao da nije fer da SDA poziva Bh. blok u vlast, dok istovremeno daje podršku članovima HDZ-a i SNSD-a za domove naroda u federalnom i zajedničkom parlamentu. Iz SDA su ranije pozvali stranke koje čine Bh. blok da im se pridruže u federalnoj i vlasti na nivou BiH, da bi se zajedno suprotstavili, kako su poručili, retrogradnim politikama u BiH, ali i izvan zemlje.

- SDA je igrala dvostruku ulogu, pozivajući Bh. blok u vlast, a u isto vrijeme iskoristila priliku da ojača poziciju SNSD-a i HDZ-a - rekao je Nikšić, ističući da je SDA na takav način sama urušila svaku mogućnost ulaska SDP-a u vlast.

Nakon što se SDP definitivno izjasnio da neće učestvovati u vlasti, SDA ima dvije mogućnosti da sa HDZ-om i SNSD-om okupi parlamentarnu većinu na federalnom i državnom nivou. Prva je da privole DF Željka Komšića, s kojim bi imali dovoljno glasova da, praktično na svim nivoima formiraju većinu, a druga mogućnost je da dovoljan broj mandata dobiju iz tri partije - SBB-a Fahrudina Radončića, PDA Mirsada Kukića i A-SDA Nermina Ogreševića.

SBB se već izjasnio da ne želi sa SDA, ukoliko u međuvremenu ne promijene mišljenje. Nije tajna da bi SDA radije u koaliciju sa Komšićevim DF-om, ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga što su po definiciji višečlane koalicije uvijek komplikovane i manje stabilne nego koalicije s manjim brojem članica. No, malo je vjerovatno da će Komšić napustiti Bh. blok, za koji je rekao da predstavlja političku budućnost BiH. U tom slučaju SDA preostaje još samo jedna mogućnost, a to je da započne pregovore sa Radončićem, Kukićem i Ogreševićem, i to “u paketu”, što predstavlja dodatni problem za SDA.

Naime, SDA se plaši da bi Radončić, sa svojim mini-blokom i sa HDZ-om, mogao imati većinu u Vladi FBiH, kao što je tu većinu imao i tokom protekle četiri godine, kada su u niz navrata ministri SBB-a i HDZ-a preglasali ministre SDA.

Isključeni

Da se SDA našla u vrlo nezavidnoj situaciji potvrđuje i činjenica da se niko od zvaničnika ove stranke juče nije javljao na telefon.

Ova sedmica bi, prema procjenama upućenih, mogla da bude presudna i očekuju se, prvo novi pozivi na razgovore, a zatim i sastanci predstavnika federalnih partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana