Izetbegović:Srpski političari moraće da prihvate realnost

Tanjug
Izetbegović:Srpski političari moraće da prihvate realnost

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije u BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da je „uvjeren da će srpski političari odustati od prijetnji otcjepljenjem i prihvatiti istinu o ratnim zbivanjima, kao i da HDZ BiH neće uspjeti da blokira izbore iduće godine ako se ne promijene izborna pravila“.

U  intervjuu za sarajevski portal „Faktor“ čelnik vladajuće bošnjačke stranke u BiH kazao je da „pojačana nervoza među srpskim političarima zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja ratnih zločina može potrajati još mjesec do dva, a da će posle toga uslediti njihovo suočavanje sa realnošću“.

-Srpski političari moraće da prihvate realnost - kazao je Izetbegović, dodajući da je „nedopustivo negirati presude međunarodnih sudova i veličati ratne zločince, što će ubuduće, u skladu sa Inckovom odlukom, biti kažnjivo i zatvorom do pet godina“.

Poručio je i da vlasti Republike Srpske nemaju pravo da, kako tvrdi, ''sprovode aparthejd u tom entitetu'', uskraćujući Bošnjacima i Hrvatima u Srpskoj, kako dalje tvrdi, elementarna prava.

Kazao je i da „treba biti oprezan u tumačenju stvarnih namjera predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji javno šalje pomirljive poruke, ali zato dopušta njemu bliskim politicčarima, poput Milorada Dodika i Aleksandra Vulina da nastave s prijetećim i zapaljivim izjavama“.

-Sasvim sigurno, Vulin bez njegove (Vučićeve) saglasnosti ne bi smeo da kaže da će vojska Srbije štititi Srbe ma gdje živjeli, dakle ignorišući teritorijalni integritet i granice -  izjavio je Izetbegović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana