Izetbegović zbog NATO-a srušio dogovor

Željka Domazet
Izetbegović zbog NATO-a srušio dogovor

Sarajevo – Lideri tri vodeće stranke na nivou BiH juče nisu uspjeli da postignu dogovor o formiranju novog Savjeta ministara.

Ili, preciznije, na sastanku u Sarajevu postigli su saglasnost o raspodjeli resora, ali je cijelu priču srušio šef SDA Bakir Izetbegović koji je svoj pristanak na dogovor uslovio aktivacijom MAP-a.

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio da konačni dogovor nije postignut.

- Ko je to rekao? Ništa nismo potpisali. Dok se sve ne dogovori, nije ništa dogovoreno. Nećemo podržati MAP. To je pitanje izvan formiranja Savjeta  ministara. To je ustavna priča. BiH rizikuje da neformiranjem Savjeta  ministara zaustavi svoj evropski put - kazao je Dodik.

On je naglasio da nema ništa od uslova da se usvoji godišnji nacionalni plan za NATO, kojeg, kako kaže, postavlja Izetbegović.

- Nismo spremni ni na jedan uslov. Čović i ja smo potpisali raniju izjavu, a Izetbegović nije. Danas smo raspravljali oko raspodjele resora. Izetbegović je tražio da se na neki sumnjiv način aktivira MAP, tako da bi sadašnja ministarka dala saglasnost bez stava Savjeta  ministara. To je jedna apsolutno opasna putanja. Sam Izetbegović je tražio da ima ministra odbrane, pa je li to onda način kako će odlučivati - rekao je Dodik

On je dodao da je SNSD prihvatio da dobije tri resora, a to su Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, saobraćaja i komunikacija, te za ljudska prava i izbjeglice, i da jedan od kandidata za ministra iz te stranke bude neko iz reda ostalih.

- Izetbegović je rekao da očekuje da na čelo Ministarstva bezbjednosti dođe Fahrudin Radončić, a pored toga ima i spoljne poslove i odbranu. DF nije nigdje spomenut, već je rečeno samo da će Radončić biti na čelu Ministarstva bezbjednosti - kazao je Dodik, koji se našalio rekavši “ja sam prenio šta sam čuo, nemojte to širiti”.

Dodik je naglasio, spominjući mogućnost prihvatanja MAP-a, da ako neko unilateralno krene da rješava spoljnopolitičke probleme onda je taj neko spreman i da izazove krizu u ovoj zemlji.

- Nisam ovdje došao da rješavam Izetbegovićeve probleme. Ustav je jasan. Ukoliko ne žele da brzo biraju organe BiH, nema potrebe ni da mi to radimo. Ja više neću dolaziti. Postoji dogovor, ima izjava koju Izetbegović nije potpisao, ima i struktura raspodjele. Ima i ono oko čega se ne slažemo - rekao je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su bili vrlo blizu dogovora.

- Bili smo u fazi da parafiramo dogovor -  kazao je nakon sastanka Čović.

On je dodao da se nada da će biti dovoljno mudrosti da se tokom dana putem telefona završi posao oko formiranja Savjeta  ministara BiH.

- Sa svoje strane smo dali maksimum, nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara - dodao je Čović.

On je  kazao  kako se o podjeli resora više nema šta pričati, jer su stvari u tom pogledu odrađene.

- Što se tiče HDZ-a djelimično smo zadovoljni, jer smo dobili finansije, civilne poslove i pravdu - potvrdio je Čović.

On je kazao kako se Savjet  ministara, da je bilo povjerenja, mogao formirati još krajem prošle godine.

 

- Pregovarački posao je završen, resori su podijeljeni - poručio je Čović.

Kazao je da je bilo razgovora i o Godišnjem nacionalnom programu i drugim temama, i da se  tu sad traže načini kako izbjeći poziciju da je neko od učesnika  “krivac za neku aktivnost”.

- Mislim da je tu trebalo još malo kompromisa da svi budemo pozitivni, te da svi na neki način budemo pobjednici ovog procesa - kazao je Čović.

Izetbegović je rekao da je sastanak bio bolji od onoga što se očekivalo te da su približeni stavovi što se tiče resora. Kako kaže, misli da je rješenje da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH preuzme nestranački kadar.

On je rekao da je “zapelo” kod usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i da SDA ne odustaje od toga. Izetbegović je rekao da bi ministar iz reda ostalih trebalo da dođe sa teritorije RS i da bi trebalo da ga predloži srpska strana.

- Sada je stvar u aktivaciji MAP-a. Sve ostalo je dogovoreno - rekao je Izetbegović još jednom ističući važnost poštovanja zakona i Ustava BiH.

Bezvezni sastanci

Uoči sastanka Dodik je rekao da nije optimista da će biti postignut dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH. Dodik je ocijenio da će to biti samo “jedan u nizu bezveznih sastanaka”.

Lider SNSD-a je dodao da on na ovaj sastanak dolazi bez politike uslovljavanja, napomenuvši da u Ustavu BiH piše na koji način se popunjava Savjet ministara, ali da neko sada ruši taj Ustav i poigrava se sa cijelom strukturom u BiH.

- Kada se formira Predstavnički dom parlamenta BiH, 15 dana nakon toga mora da bude predložen kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ja sam, kao predsjedavajući Predsjedništva, pozvao sve političke partije i obavio konsultacije. Stavio sam to na dnevni red, a rečeno je - sačekajte i to čekanje traje do danas - podsjetio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana