Izetbegović u Budimpešti optužio Srpsku za zastoj BiH na putu ka EU i diskriminaciju

GS
Foto: Anadolija

BUDIMPEŠTA - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović učestvovao je na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država članica Višegradske grupe, koja je održana u Budimpešti i tom prilikom optužio Srpsku za zastoj BiH na putu ka EU.

Izetbegović je podsjetio da je evropski put BiH trenutno u zastoju.

-Razlog za to su blokade i kriza koje su uzrokovale političke snage iz entiteta Republika Srpska, samo zato što im je zakonski zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca. Građani BiH su trenutno taoci onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo negirati genocid i odlikovati presuđene ratne zločince – ustvrdio je Izetbegović, prenosi Kliks.

Naveo je i  navodne primjere diskriminacije u Republici Srpskoj, dodavši da predvodnici takve politike ugrožavaju Dejtonski sporazum, a samim tim i mir i stabilnost.

-Posljedice takve antievropske i anticivilizacijske politike ne snosimo samo mi u BiH, već ona može destabilizovati cijeli region, pa i EU - kazao je Izetbegović.

Pozvao je države članice EU na nultu stopu tolerancije „prema kreatorima destruktivne politike“, te na „korišćenje mehanizama kojima se može zaustaviti i spriječiti destabilizacija prilika“.

Ukazao je i na potrebu sprovođanja odluke Evropskog suda za ljudska prava i eliminisanje diskriminacije u izbornom procesu.

-BiH je država koju čine dva entiteta, tri naroda, ali i četiri političke grupacije - bošnjačka, srpska, hrvatska i građanska. Ova posljednja je barem dvostruko zastupljenija u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH od hrvatskih stranaka. Uprkos tome, ovu grupaciju žele da „zbiju“ u bošnjačku kvotu od 33 odsto, iako bošnjačke i građanske stranke čine 60 odsto glasačkog i parlamentarnog tijela - izjavio je Izetbegović.

Istakao je i navodne „zloupotrebe ovlašćenjnja domova naroda“, ali i  nezadovoljstvo stranaka sa hrvatskim etničkim predznakom zbog načina izbora predstavnika u institucijama vlasti.

-Oba zahtjeva moguće je uskladiti izmjenama Ustava i Izbornog zakona, ali se to mora uraditi uporedo. U sprovođenju odluka Evropskog suda moguće je povećati šanse hrvatskih stranaka u izboru članova Predsjedništva, ali se istovremeno moraju reducirati nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu precizno definisanih vitalnih nacionalnih interesa - pojasnio je Izetbegović.

Podsjetio je da su uklanjanje veta u procesu donošenja odluka i reduciranje ovlašćenja domova naroda zahtjevi Evropske komisije i Venecijanske komisije.

-Zbog toga od predstavnika EU očekujemo da, u skladu sa vlastitim principima, aktivnim angažmanom pomognu u donošenju adekvatnog rješenja za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH - poručio je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana