Izetbegović: Rano je govoriti o koalicijama na nivou BiH

Srna
Izetbegović: Rano je govoriti o koalicijama na nivou BiH

SARAJEVO- Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je danas da je još rano govoriti o koalicijama i dijeljenju pozicija u zajedničkim institucijama BiH.

Izetbegović je naveo da je njegova stranka dobro prošla na izborima, te da će imati dobre pozicije u Predstavničkim i domovima naroda, kao i da je proces formiranja vlasti tek počeo.

Komentarišući navode da opozicione stranke iz Republike Srpske i FBiH namjeravaju formirati vlast na nivou BiH bez SNSD-a, HDZ-a i SDA, Izetbegović je naglasio da je to po njemu nemoguća misija.

Kada su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona, Izetbegović je rekao da nije optimista da će se uskoro nešto bitno moći pomaći.
-Treba formirati stabilne koalicije, a kada se stvore uslovi razgovarati eventualno o nečemu za šta se mogu dobiti dvije trećine (glasova), koliko je potrebno za izmjenu Ustava - konstatovao je lider SDA.

Govoreći o sankcijama SAD Fadilu Novaliću, Izetbegović je istakao da su zbog razloga navedenih sankcija, one za njega ovim izgubile vjerodostojnost.

-Što se mene tiče, on je bio dobar premijer sa dobim rezultatima i mi o tome odlučujemo, a ne Stejt department -naveo je on.

Izetbegović, koji je zamjenik predsjedavajućeg ovog Doma, ocijenio je da su delegati koji nisu došli na današnju sjednicu, zbog čega je ona i otkazana, to namjerno uradili i da su bošnjački delegati raspoloženi da ovo pitanje bude na redovnoj sjednici ovog doma. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana