Izetbegović: Pozivom Dodiku da posjeti Hrvatsku pogoršani odnosi dvije zemlje

G.S.
Izetbegović: Pozivom Dodiku da posjeti Hrvatsku pogoršani odnosi dvije zemlje

SARAJEVO - Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) osudilo je danas to što su hrvatski zvaničnici pozvali srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da posjeti Zagreb, ocijenivši da su time pogoršani odnosi Hrvatske i BiH, ali i dodatno narušeni međunacionalni odnosi u samoj BiH.

Predsjednik vladajuće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović rekao je novinarima u Sarajevu da mu i dalje nije jasno šta je bio razlog da hrvatski predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković pozovu Dodika, a zaobiđu druga dva člana Predsjedništva BiH, posebno predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

“Ta nas je odluka doista iznenadila. Ne vidimo svrhu da se na taj način podupire politika koju utijelovljuje Dodik”, rekao je Izetbegović nakon sjednice predsjedništva SDA, prenosi Hina.

On je dodao da su članovi rukovodstva SDA zaključili da ovakvi postupci nisu dobri ni za Hrvatsku ni za BiH, ali ni za odnose Hrvata i Bošnjaka u samoj BiH.

Izetbegović je istakao da u ovakvim okolnostima nema smisla nastaviti pregovore s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH o izmjenama izbornog zakona.

Kako je naveo, o tome se neće razgovarati sve dok najveća hrvatska stranka ne odustane od zahtijeva koje je opisao kao ucijenu.

To se, kako navodi Hina, konkretno odnosi na odbijanje HDZ BiH da dopusti imenovanje nove vlade Federacije BiH sve dok se ne izmjene postojeća izborna pravila.

SDA takođe želi da spriječi situaciju u kojoj predsjednik Federacije BiH može da blokira izbor sudija entitetskog Ustavnog suda, kao što je sada slučaj.

“Dok se to dvoje ne riješi, ne može biti pregovora jer ne pristajemo na ucijene”, poručio je Izetbegović.

On je dodao da će SDA, kada i ako pregovori s HDZ-om budu nastavljeni, insistirati na uvođenju mehanizama koji će “zauvijek spriječiti” mogućnost sličnih blokada.

Izetbegović o Viškoviću i Dodiku

Nakon današnje sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), lider ove stranke Bakir Izetbegović kazao je da je SDA pozvala Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu povodom navoda da je premijer Republike Srpske Radovan Višković učestvovao u premiještanju masovnih grobnica Bošnjaka.

Izetbegović je ponovio kako su iznenađeni i nedavnom posjetom Milorada Dodika Zagrebu, a na poziv državnog vrha Hrvatske.

“Ne vidimo svrhu podržavanja takve politike koju oličava Dodik, preskačući predsjedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića koji oličava jednu potpuno drugaciju stabilizacijsku i reformsku politiku. Ne znamo zašto su to učinili. To nije dobro za odnose Bošnjaka i Hrvata”, smatra lider SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana