Izetbegović: O izbornoj reformi tek nakon izbora u oktobru

Tanjug
Izetbegović: O izbornoj reformi tek nakon izbora u oktobru

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je danas da u ovom trenutku nije moguć nikakav novi dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH i da razgovore o tom problemu treba nastaviti tek nakon izbora u oktobru.

“Ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmjena izbornog zakona jer je Centralna izborna komisija prije deset dana raspisala opšte izbore. A i predaleko smo od dogovora”, rekao je Izetbegović za sarajevski portal Faktor.

On je rekao da su pregovori o izbornoj reformi koji su mjesecima vođeni bez rezultata propali jer je, kako je naveo, rukovodstvo HDZ BiH imalo “preambiciozne planove” kada je riječ o izmjenama koje treba usvojiti.

On smatra da je rukovodstvo HDZ BiH imalo i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova koja se, kako je naveo, zasnivala na blokadama Federacije BiH, saradnji sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i pritiscima na SDA i Bošnjake.

Komentarišući najavu da će tokom maja u Sarajevo doputovati neko od visokih zvaničnika EU i da bi tada moglo ponovo da bude otvoreno pitanje izborne reforme, Izetbegović je kazao da od toga nema ništa.

On je dodao da je siguran da neće biti nikakvih pritisaka radi postizanja dogovora prije oktobarskih izbora, prenosi Hina.

“Imali smo neke pripremne sastanke s njihovim savjetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup i prioriteti”, naveo je Izetbegović.

On je rekao da će predmet razgovora sa zvaničnicima EU biti isključivo sprovođenje reformi i blokade na putu ka statusu kandidata.

O izbornoj reformi, kako je kazao, pregovaraće se “čim se formira nova postizborna koalicija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana