Izetbegović kroji većinu kako mu odgovara

Darko Momić
Izetbegović kroji većinu kako mu odgovara

SARAJEVO - U Predstavničkom domu Parlamenta BiH nema jasne i stabilne parlamentarne većine i od decembra prošle godine, kada je na osnovu dogovora tri najveće srpske, hrvatske i bošnjačke stranke u parlamentu izabran Savjet ministara brojne odluke donesene su bez glasova poslanika SNSD-a i HDZ-a.

Poslije odluke o izmjeni Poslovnika o radu Predstavničkog doma, preko izbora članova Centralne izborne komisije BiH pa do posljednjeg usvajanja sporne Rezolucije o osudi fašističkih režima i pokreta još niz odluka u tom domu usvojen je uprkos protivljenju SNSD-a i HDZ-a. Entitetsku većinu za donošenje tih odluka obezbjeđivala su po dva poslanika SDS-a i PDP-a zajedno sa Adilom Osmanovićem iz SDA, koji je za poslanika izabran sa teritorije Republike Srpske.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u petak je rekao da na nivou BiH nema stabilne parlamentarne većine.

- Moglo se primijetiti da postoji neka ad hok većina. Mislim da će se to tako i kretati, jer SDA pokazuje sklonost da sa drugim političkim partijama izvan partnerskih odnosa sa SNSD-om i HDZ-om pribavlja druge većine i rješava neka pitanja - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, očigledno je da postoje neke politike koje su usmjerene na pravljenje takve situacije.

- Tu prije svega mislim na SDA, koja kalkuliše i usložnjava situaciju, a BiH ostaje rovita i zaglavljena u neefikasnost. Nemam ništa protiv imenovanja u vezi sa SDA, ali oni su zaustavili skoro sve u vezi sa srpskom stranom. Oni to namjerno rade da bi ojačali SDS i PDP u obećanjima da će jednog dana oni ponovo biti nešto. Mislim da previše kalkulišu - ocijenio je Dodik.

On je potvrdio i da njegova stranke ne može promijeniti neke stvari, kao što je Poslovnik o radu, čijim izmjenama je urušen kapacitet srpske strane da djeluje.

- Ali ono što ide na Dom naroda, tamo ćemo imati odgovor na sva pitanja - poručio je Dodik.

S druge strane, predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da nije tačno da ne funkcioniše parlamentarna većina.

- SNSD i SDA su prava prirodna koalicija koja savršeno funkcioniše i ne bi me iznenadilo da se jednoga dana spoje u jednu stranku. Oni se odlično razumiju, vrlo lijepo dijele plijen, biraju jedni druge u Dom naroda, biraju ministre, biraju sebi kolegijum i predsjedavajuće parlamentarnih komisija, tako da je sve što pričaju jedni protiv drugih samo predstava za javnost - kaže Borenović.

Kako će ko glasati

Na pitanje kako se određene stvari u Predstavničkom domu usvajaju bez glasova SNSD-a, a uz podršku PDP-a i SDS-a, šef PDP-a Branislav Borenović kaže da njima niko ne može reći kako će glasati.

- Mi ćemo glasati u skladu sa svojim programskim politikama. Naravno da ćemo glasati za to da bude riješena agonija u CIK-u i za rezoluciju kojom se osuđuju ustaški i fašistički zločini, ali ćemo uvijek glasati protiv imenovanja bahatih ministara - kaže Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana