Izetbegović iz budžeta finansira autora uvreda na račun Srba

Goran Maunaga
Izetbegović iz budžeta finansira autora uvreda na račun Srba

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je iz budžetske rezerve 10.000 maraka autoru skandaloznog "Rječnika bosanskog jezika" Dževadu Jahiću, koji je u svom "djelu" iznio najcrnje uvrede na račun Srba.

Izetbegović je Jahiću dao novac za podršku izradi osmog toma rječnika. U sedmom tomu tog "djela" koji je predstavljen u oktobru prošle godine naveden je niz objašnjenja pojedinih riječi i izraza koja vrijeđaju pripadnike srpskog naroda pravoslavne vjeroispovijesti. Na Jahićevoj listi skandaloznih riječi, između ostalih, je i "đikan" za koju je u rječniku naveo tumačenje - "seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik". Kako bi objasnio riječ, Jahić je upotrijebio na primjeru "poklaše nas đikani".

Izetbegović je odluku o korišćenju novca tekuće rezerve iz budžeta institucija BiH, koja bi po pravilu trebalo da služi za vanredne situacije i nepredviđene troškove, donio prošlog mjeseca. Ona je prije nekoliko dana objavljena u "Službenom listu BiH" čime je stupila na snagu. Izetbegovićev savjetnik za odnose s medijima Irham Čečo juče nije odgovorio na postavljena pitanja.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je skandalozno da novac iz budžeta koji pune i građani RS odlazi za promovisanje uvreda srpskog naroda.

- Loše je i što se članovi Predsjedništva BiH jedan drugome ne miješaju u posao kad je u pitanju raspodjela budžetske rezerve. Bilo bi logično da svaki od tih zahtjeva potpisuju sva trojica zbog međusobne kontrole. Pošto toga nema, onda se odmah mora računati na zloupotrebe jer ima mnogo stvari zbog kojih se može staviti zamjerka na upotrebu budžetske rezerve. Bilo bi normalno da član Predsjedništva iz RS zna u koju namjenu idu ta sredstva - kaže Majkićeva.

Ona kaže da treba pokrenuti pitanje zabrane skandaloznog rječnika.

- To su trebali da pokrenu srpski predstavnici u Savjetu ministara, a na ovaj skandal mora da reaguje i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić - istakla je Majkićeva.

Ivanić kaže da o interventnom korišćenju sredstava budžetske rezerve odlučuje svaki član Predsjedništva zasebno i da on nema način ni mehanizam da na to utiče.

- Taj rječnik je najniže moguće dno koje postoji. Izetbegović mora da kaže zašto je dao novac tom čovjeku. Takvi potezi sigurno ne doprinose pomirenju u BiH, ali nažalost institucionalno nema mehanizma da se to spriječi - kaže Ivanić.

Lingvista Miloš Kovačević kaže da se postavlja pitanje da li Izetbegović podrškom autoru rječnika podržava odnos prema Srbima u BiH kao neravnopravnom narodu.

- To je logično pitanje ako se zna da rječnik čiji je autor Jahić ima negativan odnos prema srpskoj kulturi i istoriji i da na potpuno iskrivljen i sarkastičan način prikazuje pojedine pojmove koji nemaju nikakve veze sa jezikom, ali imaju sa jezikom mržnje. Postavlja se i pitanje da li Izetbegović stoji i iza stavova i odnosa iskazanih u tom rječniku. To je kontinuitet politike zatiranja srpskih identitetskih crta. Na to treba da reaguju institucije BiH i RS, jer se preko toga ne smije preći - istakao je Kovačević.

Jahić je ranije izjavio da je javnost izmanipulisana i da on ne razumije o kakvom se problemu radi. Izdavač rječnika je sam autor, pokrovitelji su Akademija nauka i umjetnosti BiH i Centar za leksikologiju i leksikografiju, a suizdavač Bošnjačka asocijacija 33. Najavljeno je da će rječnik imati 12 tomova.

Jahić na Filozofskom fakultetu u Sarajevu predaje predmete Istorijska gramatika i Istorija bosanskog književnog jezika, a njegova lingvistička objašnjenja i tumačenja već godinama izazivaju kontroverze. Studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu uputili su prije četiri godine peticiju dekanatu za smjenu Jahića tvrdeći da pojedini studenti kod njega imaju protekciju zbog bošnjačkog nacionalizma i privatnih poznanstava.

Revizija

Kancelarija za reviziju institucija BiH upozorila je u godišnjem izvještaju za 2015. da novac iz budžetske rezerve treba koristiti samo u izuzetnim slučajevima.

- Sve ostale grantove i transfere trebalo bi planirati u budžet institucija uz punu transparentnost - naveli su revizori i upozorili da nema jasnih pravila i kriterijuma za podjelu novca iz rezerve na šta imaju pravo članovi Predsjedništva, predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dvojica zamjenika.

Neka od skandaloznih objašnjenja u Jahićevom rječniku

Đikan - seljačina, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik

Balvangrad - naselja poput Sokoca, Han Pijeska, Pala i Rogatice, a pridjev "balvangradski" koristi se za mentalitet "sirov, dinarski, uglavnom pravoslavni ruralni u Bosni"

Balvangradski intelektualci - Karadžići, Ostojići, Mladići

Četnik - pripadnik srpske vojske koja je kroz istoriju počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom

Četnikuša - pripadnica srpske vojske, ali i Srpkinja u Bosni sklona nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti

Džihad - rat za odbranu vjere

Granatirati - četnici su granatirali čitavu Bosnu, mučki, zločinački, da tome zločinu nema premca u novijoj istoriji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana