Iz Emirata stigli identični respiratori kakve je kupila i "Srebrena malina"

GS
Iz Emirata stigli identični respiratori kakve je kupila i "Srebrena malina"

U kontingentu velike humanitarne pomoći koja je danas stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nalazi se i 40 respiratora. Klix.ba saznaje da se radi o istim respiratorima koje je nabavila i "Srebrena malina".

"Aerospace Changfeng Medical ACM812A Ventilator", jasno je vidljivo na kartonskim kutijama unutar kojih se nalaze respiratori.

To znači da je BiH dobila dodatnih 40 respiratora koji se, prema vještačenju koje je objavilo Tužilaštvo BiH, ne mogu upotrebljavati na jedinicama intenzivne njege, već se radi o tzv. "emergency" respiratorima, tačnije onima koji se koriste u hitnim slučajevima, odnosno ambulantnim kolima.

No kada je počeo istovar medicinske opreme iz Boeinga 747-400 fotoreporteri portala Klix.ba zabilježili su iste kutije s identičnim oznakama respiratora kakve je nabavila i "Srebrena malina" za 10,5 miliona KM.

 

No, treba istaći da se radi o donaciji našoj zemlji, a ne o budžetskom novcu zbog čega ni u kojem smislu ne treba dovoditi u pitanje ovu pošiljku i stavljati je u istu ravan s nabavkom 100 kineskih respiratora koje je FUCZ preko "Srebrene maline" kupio novcem građana FBiH.

 

Ministarka inostranih poslova (MIP) BiH Bisera Turković, koja je avion sa paketima pomoći dočelaka na sarajevskom aerodromu, kazala je da se radi o donaciji koju narodu BiH šalje supruga premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

"Svaka pomoć, i ona najmanja i ona najveća, koja dolazi u BiH s najavom preko MIP-a, dolazi svima i dijeli se svima", rekla je Turkovićeva.

U donaciji se, između ostalog, nalazi 40 respiratora, 100.000 testova na virus korona, 25.000 odjevnih kompleta za zaštitu, 150.000 pari rukavica, 150.000 maski N95, 150.000 jednokratnih hirurških maski, 150.000 jednokratnih zaštitnih maski, te 50.000 vizira. Pomoć je stigla jednim od najvećih kargo aviona na svijetu, a dio je flote privatnog operatera Vlade Dubaija.

"Prva dama Dubaija šeika Hind zajedno sa svojim suprugom šeikom Mohammedom bin Rashidom al Maktoum želi olakšati borbu protiv pandemije kovid-19, ali se navedena oprema može koristiti i u druge medicinske svrhe. Želja prve dame je da donacija bude raspoređena ravnopravno prema svim narodima u BiH", rekao je Muhamed Granov koji je autorizovani predstavnik za predaju donacije ispred vladarske porodice Dubaija. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana