Ivanić: Nezavisna Srpska - lijepo zvuči, ali to nije realno

Agencije
Ivanić: Nezavisna Srpska - lijepo zvuči, ali to nije realno

Beograd - Član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić izjavio je da su problemi u funkcionisanju te institucije na neki način pokazatelj opšteg stanja u BiH.

Istakao je da je Predsjedništvo tijelo u kojem su tri jake političke ličnosti i da su i on, i Bakir Izetbegović, i Dragan Čović imali legitimitet u sopstvenom narodu.

- Mislim da se moglo više napraviti. BiH može biti normalna i relativno funkcionalna, uz uslov da su političari spremni na kompromis. Ako nisu, to je vječiti sukob, jer u BiH imate tri vizije. Bošnjaci hoće BiH bez entiteta, Srbi hoće - ako je moguće - nezavisnu Republiku Srpsku, a Hrvati hoće treći entitet - rekao je Ivanić za beogradski portal “Telegraf”.

Na pitanje da li on želi nezavisnu Republiku Srpsku, rekao je da misli da ona u ovom trenutku nije realna.

- Intimno, možda, duboko u duši, ali nije realna zbog međunarodnog okvira. Prvo, zbog neriješenog problema Kosova. Nju danas ne bi prihvatila kao takvu ni Srbija, sumnjam i Rusija. Zbog toga mislim da o tome u ovom trenutku ne treba razgovarati, jer nije realno. To lijepo zvuči, ali nije realno. Ako nije realno, onda je bolje čuvati ono što imate. Čuvati poziciju Republike Srpske unutar Dejtonskog sporazuma, koja je vrlo snažna. Mi ponekad volimo da budemo žrtve kao narod, ali Republika Srpska je ogroman dobitak za Srbe na prostoru BiH. Danas u BiH ništa ne može da se uradi bez saglasnosti institucija Republike Srpske, što smatram izuzetno važnim - rekao je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana