Ivancov na oproštajnom sastanku sa zvaničnicima RS: Srpska treba da brani svoje interese

GS
Ivancov na oproštajnom sastanku sa zvaničnicima RS: Srpska treba da brani svoje interese

BANjALUKA – Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov na današnjem oproštajnom sastanku u Banjaluci zahvalio je na saradnji zvaničnicima Republike Srpske, poželjevši im uspješan dalji rad, a stanovnicima Srpske snažnu i jaku Republiku.

On je naglasio da Republika Srpska treba da brani svoje interese u višim institucijama.

- Osjećao sam se veoma dobro sa vama svih ovih šest godina i zahvalan sam vam na odličnim bilateralnim odnosima - istakao je Ivancov, izrazivši nadu da će uspješni odnosi biti nastavljeni i dolaskom novog ambasadora Igora Kalabuhova.

Ivancov je rekao da se uvijek zalagao za dejtonska prava entiteta i naroda u BiH, te da narodi ovdje žive u miru, sarađuju i zajedno traže rješenja.
Naglasio je da je za šest godina stekao mnogo prijatelja u BiH, kako u Sarajevu tako i u Banjaluci, da se trudio da sarađuje sa svim političarima u BiH i da nije pravio razliku između političara Bošnjaka, Hrvata ili Srba.

- U svom radu sam se rukovodio diplomatskom praksom. Što se tiče BiH moj rad je bio zasnovan na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Tako je ispalo da više veza i prijatelja imam u Republici Srpskoj. Ruski i srpski narod su iste vjere, to je jedan od razloga što je tako, imamo opštu kulturu i istoriju i danas s toplim osjećajem kažem doviđenja mojim prijateljima u Banjaluci - rekao je Ivancov.

Podvukao je da je to prijateljstvo zasnovano na toplim duhovnim odnosima i da nije usmjereno protiv bilo koga, već za opšte dobro.

On je zahvalio srpskim prijateljima, istakavši da odlazi sa nadom da je uradio nešto dobro i za Republiku Srpsku, ali i za BiH.
Ivancov je naglasio da odlazi sa nadom da će biti sačuvani dobri odnosi sa lokalnim političarima i da će biti nastavljeni i ubuduće.

- Duboko sam zahvalan predsjedniku Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću sa kojima smo dosta sarađivali, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću sa kojim smo takođe imali dobre i prijateljske odnose u nizu praktičnih pitanja, te predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku od koga sam puno naučio, kojeg smatram istaknutim političarem u ovoj zemlji i istovremeno sam počašćen da je on i moj prijatelj - naveo je Ivancov.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković danas su tokom oproštajnog sastanka sa Ivancovim konstatovali da je Rusija važna zemlja u provođenju mira u BiH i značajan partner Republike Srpske i BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je ambasadoru Ivancovu na saradnji i razumijevanju koje je iskazao prema Republici Srpskoj i BiH za vrijeme svog mandata.

- Drago mi je da razumijete našu politiku očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bili ste pravi prijatelj i imali ste senzibilitet za naše stavove. Sa Vašom zemljom dijelimo osnovne vrijednosti međunarodnog prava. Izražavam zahvalnost ambasadoru i našem prijatelju za mnoge susrete koje smo imali i razumijevanju koje je iskazivao za sve naše probleme, kao i na podršci u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Dodik.

On je naglasio da će mandat ambasadora Ivancova ostati zabilježen kao period promovisanja jakog i principijelnog partnerstva koje su izgradili, kao i zalaganja ambasadora Ivancova da se i stavovi Republike Srpske čuju u Savjeta za provođenje mira, gdje je bio uvaženi član.

Cvijanovićeva je istakla da Ivancov pokazao dosljednost kada je u pitanju odbrana političkih stavova Republike Srpske u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom te da Srpskoj trebaju prijatelji koji razumiju kakva je realnost i koji ne žele da učestvuju u nasilnim izmjenama Dejtona ili poremećaja odnosa u okviru BiH, koji je evidentan.

- Kako se nastojalo odmaći od Dejtona i mijenjati dejtonska rješenja, tako su postojala veća neslaganja i nerazumijevanje na unutrašnjem planu. Cijenimo one koji žele da na unutrašnjem planu vlada sloga, a ta sloga može da vlada zahvaljujući pridržavanju međunarodnog ugovora i zbog toga je i uloga Rusije zaista velika - rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da su se zvaničnici Srpske zahvalili i na ličnom angažmanu ambasadora Ivancova, prepoznavajući njegovu opredijeljenost da radi za dobro svih u okviru BiH i na iskrenom i dobrom odnosu sa Republikom Srpskom.

- Imala sam priliku da ga kao predsjednik Republike odlikujem jednim od najviših priznanja upravo za tu dobru saradnju - podsjetila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, današnji sastanak je prilika da se predstavnici institucija Srpske zahvale za dobru saradnju sa Ruskom Federacijom i da izraze opredjeljenost da ona bude nastavljena.

- Duboko smo uvjereni da će ti odnosi ostati dobri. Mi, kao i Ruska Federacija, opredjeljeni smo da njegujemo sve ovo što smo zajedno postigli i da se to prijateljstvo manifestuje kao i do sada kroz različite inicijative i realizaciju različitih projekata - naglasila je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da ostaje vječna zahvalnost Srpske za političku dosljednost koju je pokazala Rusija kada je u pitanju Dejtonski sporazum, dosljednost na odbrani tih stavova i na sjednicama Savjeta bezbjednosti, upravo u prilikama kada visoki predstavnik podnosi svoj izvještaj.

- Zahvalni smo što se možemo osloniti na Rusku Federaciju koja iščita izvještaj Republike Srpske i prezentuje ga, zato što njime pokušavamo da realno prikažemo kakvo stanje imamo u BiH - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je saradnja Srpske i Ruske Federacije na ekonomskom planu počela davno, kada se ušlo u privatizaciuju naftne industrije.

- Rusija je bila ta koja je i pokrenula ponovo cijeli taj proces, riješila problem zaostalih neisplaćenih plata, pokrenula veliki ciklus i učinila cijelo područje Broda i Modriče, ali i cijele Republike Srpske, mjestom koje je imalo novu sadržajnu poslovnu inicijativu, ali i

Zvaničnici Republike Srpske zahvalili su ambasadoru Ivancovu na uspješnoj saradnji tokom njegove diplomatske misije u BiH i izrazili uvjerenje da će prijateljska saradnja sa Rusijom na svim poljima biti još jača i efikasnija u narednom periodu.

Oni su ocijenili da postoji prostor za jačanje međusobne saradnje, posebno na polju ekonomije, saopšteno je iz kabineta Srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodikovo obraćanje

Na pitanje kako komentariše obraćanje ambasadorima Savjetu bezbjednosti UN predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Miorada Dodika i visokog predstavnika Valentina Incka, Ivancov je naglasio da "se trudi da ne komentariše ono što kažu političari i šta oni kažu jedni drugima".
- Svakako smatram da je sastanak na marginama Savjeta bezbjednosti bio koristan i omogućio da članovi Savjeta bezbjednosti UN saslušaju ne samo zvanične nastupe koji se održavaju dva puta godišnje, već i one koji ne predstavljaju samo svoje političke stranke, nego i svoje narode. Da li se to sviđa ili ne sviđa bilo kome, to nije do mene, ali svakako su to bili stavovi. Uvijek u svom radu polazim od toga da treba saslušati svoje kolege i vaš sagovornik može da ima svoju pravdu koja je drugačija od vaše - zaključio je Ivancov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana