Istražilac Sipe: Dželko bio jedan od "emira" u centrima za obuku

Srna
Istražilac Sipe: Dželko bio jedan od "emira" u centrima za obuku

SARAJEVO - Istražilac Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Suad Hasanović svjedočio je danas pred Sudom BiH kako su prikupljane informacije o boravku Armena Dželke, optuženog za organizovanje terorističke grupe, na ratištu u Siriji.

Hasanović je rekao da je Sipa 2012. godine dobila prva saznanja o odlasku državljana BiH i od tada na razne načine prikuplja informacije o njima, prenosi Birn.

Istražilac Sipe je u svjedočenju naveo da je Dželko 12. februara 2013. godine otišao iz BiH za Siriju. Dželko nije objavljivao fotografije kao druga lica, rekao je Hasanović, napominjući da su u Sipi iz drugih izvora dobili podatke o njemu, kao i da su saznali da je čak bio jedan od "emira" u centrima za obuku.

Svjedok je izjavio da je Dželko najmanje jednom ranjen i da je ostao bez nekih unutrašnjih organa. Hasanović je rekao da se 2019. godine, nakon predaje i zarobljavanja pripadnika terorističke organizacije Islamska država iz Baguza, pojavila fotografija Dželke, što je inspektorima potvrdila i njegova porodica.

On je rekao da su se "ISIL-ovci" povlačili sa ženama i djecom prema Baguzu, te da su se žene i djeca predali nekoliko dana prije muškaraca. Prema njegovim saznanjima, dio muškaraca s porodicama nije želio da se preda i oni su poginuli prilikom granatiranja. Branilac Senad Dupovac rekao je da je Dželko otišao iz BiH u februaru 2013. godine, a da je "Islamska država" proglašena terorističkom organizacijom u maju te godine.

Na sugestiju da Sipa nije sprečavala odlazak državljana BiH u Siriju u vrijeme kad je to učinio optuženi, Hasanović je rekao da to nisu radili jer u početku nisu imali informacije o krivičnim djelima. Branilac je rekao da je Dželko ranjen 2015. godine od avio-bombe, na šta je svjedok odgovorio da o tome nema pouzdane informacije.

Na tvrdnju branioca da nakon ranjavanja nije mogao učestvovati u borbenim dejstvima, Hasanović je rekao da je Dželko bio vojno angažovan, ali da ne zna da li je bio u borbenim dejstvima ili u centrima za obuku.

Novi svjedoci biće saslušani 17. juna ukoliko odbrana i Tužilaštvo do tada ne postignu sporazum o priznanju krivice. Mogućnost priznanja krivice ranije je spominjana, a na današnjem ročištu je rečeno da se vode pregovori.

Tužilac Odsjeka Tužilaštva BiH za terorizam podigao je 12. marta optužnicu protiv Armena Dželke, zvanog "Abdulah" i "Ike", rođenog 1990. godine u Sarajevu, zbog učešća na stranim ratištima u Siriji. Dželka optužnica tereti da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe, a u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana