Istraga protiv Rimac i još 12 ljudi: Biznismenu iz BiH za 45.000 evra omogućila nezakonitu gradnju vjetroelektrane

GS
Istraga protiv Rimac i još 12 ljudi: Biznismenu iz BiH za 45.000 evra omogućila nezakonitu gradnju vjetroelektrane

ZAGREB - Hrvatska policija podnijela je krivičnu prijavu, a Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) donijela rješenje o sprovođenju istrage protiv smijenjenog državnog sekretara Ministarstva uprave Josipe Rimac i još 12 lica zbog sumnje da su počinili i podsticali krivična djela trgovanja uticajem, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, davanja i primanja mita.

Prvoosumnjičena je Josipa Rimac, a policija i Tužilaštvo sumnjaju da je primila 45.000 evra mita prilikom gradnje vjetroelektrane nedaleko od Knina, te za kriminal u vezi sa podsticajima.

Pored prvoosumnjičene bivše kninske gradonačelnice prijavljeni su vlasnik grupacije „Lager“ i kompanije C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor „Lagera“ Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61). Bašić i Stipić imaju dvojno državljanstvo - Hrvatske i BiH, a ostali su hrvatski državljani.

Uz njih, prijavljeni su šibenski preduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački preduzetnik Josip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), sekretar kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski preduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra privrede Ana Mandac (48).

Policajci su pritvorskom nadzorniku predali Rimac, Jakupčića, Melvana, Jurekovića, Sladića, Ravlića, Tokmačiju, Njavro, Turbić, Lapčića i Mandac, dok su Bašić i Stipić trenutačno nedostupni policiji.

Kako pišu hrvatski mediji, u fokusu istražilaca je lektrana  Krš-Pađene između Knina i Gračaca za koji je u Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) C.E.M.P.-u odobrila kredit u iznosu od 590 miliona kuna. Jedan je to od nekoliko velikih projekata u regiji grupacije „Lager“ iz Posušja u vlasništvu Bašića. Hrvatska policija juče je u Donjem Stupniku pretresala sjedište kompanije C.E.M.P koja je u vlasništvu kompanije „Lager“ iz BiH, a koja je bila investitor u vjetroelektranu Krš – Pađene.

Rimac je osumnjičena da je od početka 2019. pa do kraja maja dogovorila s Bašićem i Stipićem da će, koristeći svoj položaj državnog sekretetara, oobezbijediti dozvole, uvjerenja i sklapanje ugovora radi izgradnje, puštanja u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelekrane Krš-Pađane, uprkos neispunjavanju svih propisanih uslova. U zamjenu za dozvole, navodi se, Bašić i Stipić su Rimac obećali sklapanje polise osiguranja za vjetroelektranu, pri čemu bi Rimac dobila proviziju od 45.000 evra, s obzirom na to da bi prilikom sklapanja polise kao agent osiguranja bila njena sestra.

Rimac je osumnjičena i da je mimo zakona omogućila da C.E.M.P. plati znatno manji iznos određenih naknada.

Ona je osumnjičena i da je od Jakupčića i Melvana zatražila hitno povlačenje negativnih mišljenja i obračuna štete datih na tehničkim pregledima za izdavanje upotrebnih dozvola koje su „Hrvatske šume“ prethodno dalo za izgrađeni dio Bašićevih vjetroelektrane. Iako su Hrvatske šume protiv C.E.M.P. ranije podigle tužbu za naknadu štete prilikom izgradnje pristupnih puteva potrebnih za izgradnju vjetroelektrane, sa čime je Rimac bila upoznata, Jakupčić i Melvan su omogućili da se povuku ranija negativna mišljenja.

Jurekovića sumnjiče se da je na traženje Rimac omogućio Bašićevoj tvrtki sticanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije, a time i isplatu veće cijene za isporučenu struju i to za za 118 odsto.

Uz to, Rimac je osumnjičena da je od početka februara do maja, na osnovu dogovora sa Sladićem i Ravlićem, uticala na Njavro da za 10.000 evra i dodatnih 500.000 kuna obezbijedi izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u državnom vlasništvu, čime je povećan iznos podsticaja.

Time je Sladićevim i Ravlićevi kompanijama za otkup i prodaju stoke omogućeno dobivanje znatno većeg iznosa državnih podsticaja, kao i mogućnost zakupa veće površine zemljišta.

Takođe se sumnja da je Rimac posredstvom Tokmačije uticala na Turbić da raspiše prilagođeni konkurs i izabere Sladićevu i Ravlićevu ponudu za zakup poljoprivrednih zemljišta i pašnjaka.

Zauzvrat je Sladić u dogovoru s Ravlićem obećao Rimac veći novčani iznos, prenos vlasništva na građevinskom zemljištu površine 10.000 kvadratnih metara u Rogoznici te davanje većih iznosa novca trećim osobama koje će biti uključene u realizaciju njihovog dogovora.

Pritom je Sladić predao za Rimac neutvrđeni iznos novca Tokmačiji koji je dio zadržao za sebe, dok je najmanje 10.000 evra predao Turbić.

Rimac je osumnjičena i da je od septembra 2019. do 29. maja uticala na Mandac, pomoćnicu ministra privrede Darka Horvata, kako bi obezbijedila dodjelu bespovratnih potpora tog ministarstva kninskom klesaru Nikoli Lapčiću s kojim je porodično povezana. Nakon što mu je obezbijedila 185.449 kuna, klesar je izvodio radove u kući Rimac po znatno manjoj cijeni.

Bašić

Milenko Bašić važi za jednog najmoćnijih poslovnih ljudi u BiH. Ovaj preduzetnik iz Posušja koji se bavi prodajom građevinskih mašina i rudarske opreme, inače je brat Ivana Bašića koji je nedavno uhapšen zbog sumnji u navodne malverzacije prilikom uvoza automobila i utaje poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana