Istoričar Dejan Ristić: Erdoganova odluka o Aji Sofiji je gest neoosmanizma

Srna
Istoričar Dejan Ristić: Erdoganova odluka o Aji Sofiji je gest neoosmanizma

BANjALUKA - Srpski istoričar Dejan Ristić ocijenio je da je odluka turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana, da Crkva Premudrosti Gospodnje (Aja Sofija) ponovo postane džamija, samo još jedan u nizu gestova koje povlači s ciljem svog geostrateškog opredjeljenja - neoosmanizma i jačanja prisustva Turske.

- Ja sam pesimista da će se ta odluka preispitati, pošto Erdogan neće poništiti svoj potpis jer bi time narušio sopstveni autoritet među građanima Turske - rekao je Ristić za TV Prva"

Ristić je rekao da se plaši da je ovo dobro isplaniran i vrlo dobro promišljen potez i da faktički realnih i ozbiljnih reperkusija neće biti.

- Ovo je sada jedna nova faza u istoriji Crkve Premudrostri Gospodnje (Aja Sofije) kada se ona opet vraća u epohu osmanskog razdoblja, kada je bila džamija - rekao je Ristić, podsjetivši da je ova crkva u svojoj istoriji bila nekoliko puta pravoslavna, pa rimokatolička, pa pretvarana u džamiju.

On je ocijenio da ovo može da bude signal i nekim drugim državama i političkim ili intelektualnm elitama da slijede ovaj primjer.

- Ona je, prije svega, jedna od najznačajnijih hrišćanskih bogomolja i jedna od najvećih svetinja hrišćanstva, ali istovremeno i jedan od najznačajnijih elemenata kulturnog nasljeđa čitavog čovječanstva. Aja Sofija je jedan od najznačajnijih simbola civilizacije i kulture ne samo hrišćanske, nego univerzalne - naveo je Ristić.

Ristić je napomenuo da ga je još prije sedam godina, 2013. godine, zabrinula odluka Erdogana da Crkvu Premudrosti Božje u Trapezu, izgrađenu po ugledu na Aja Sofiju u Carigradu/Istanbulu, ponovo transformiše u džamiju.

- Ovo je potpuno jasno, na tome se radi sada već čitav niz godina i očigledno je Erdogan sa svojim saradnicima zaključio da je ovo trenutak kada to može da bude izvedeno bez ozbiljnih reperkusija po zvaničnu Ankaru - ocijenio je Ristić.

On je podsjetio da se čitav svijet oglasio - papa, brojni poglavari pravoslavnih crkava, negodujući, pozivajući da se ta odluka preispita, ali je istovremeno ocijenio da Grčka, koja je oštro reagovala, može malo toga da uradi.

Prema njegovim riječičma, pravna začkoljica koju je zvanična Ankara iskoristila jeste da crkva nije posvećena Svetoj Sofiji, nego je to Crkva Premudrosti Gospodnje, posvećena jednoj od ličnosti Svete Trojice - Bogu Logosu, jer "sofija", na grčkom znači "mudrost".

Crkva sama po sebi, napominje Ristić, nije stavljena pod zaštitu Uneska, nego se nalazi u okviru zaštićenog istorijskog jezgra Istanbula, što je bio brisani prostor gdje zvanična Ankara mogla da uđe i naruši standarde Uneska, kojem je dosta sužen prostor za reagovanje, što je zabrinjavajuće, ali je realnost.

Što se tiče reakcije Rusije, Ristić smatra da je pitanje koliko će se ona miješati u ovu situaciju i da li su uopšte obavljene konsultacije sa nekim prijestonicama o ovoj odluci Erdogana.

Komentarišući najavu Erdogana o "oslobađanju" džamije Al Aksa, džamije na stijeni u Jerusalimu, od Izraela, Ristić je naveo da Erdogan pokušava sebe da uspostavi ne samo kao lidera etničkih Turaka, već i kao neku vrstu laičkog lidera muslimana u regionu.

- On je već ranije izjavio da je ovo samo međukorak u vraćanju džamije Al Aksa muslimanima. Ona i danas pripada muslimanima, ali i teritoriji Izraela. To je direktan poziv za narušavanje teritorijanog integriteta jedne suverene zemlje. Jer vraćanje muslimanima podrazumijeva promjenu granica, a poznato je koliko je složeno pitanje Jerusalima - ukazao je Ristić.

Turska je u petak, 10. jula, poništila dekret kojim je Aja Sofija pretvorena u muzej i time ga vratila na status džamije. Kao obrazloženje za to, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je naveo da ovaj potez predstavlja korak naprijed za Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana