Istina o događajima na Tuzlanskoj kapiji potrebna svima na ovom prostoru

Darko Momić
Istina o događajima na Tuzlanskoj kapiji potrebna svima na ovom prostoru

Beograd - Dokumentarni film “Svjedočenje” o događajima na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine, prema scenariju generala u penziji Ilije Brankovića i u režiji penzionisanog pukovnika Branislava Glušice, u petak je prikazan u Domu Vojske u Beogradu.

Prikazivanje tog filma organizovao je tim za odbranu nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, koji je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog događaja od 25. maja 1995. godine, kada je na trgu u Tuzli od posljedica eksplozije stradalo 71, a nekoliko stotina ljudi ranjeno.

Uoči početka promocije Glušica je izjavio novinarima da je, pored svih ekspertiza, u filmu posebno bitno svjedočenje Brankovića, koji dokumentovano opovrgava sve nalaze vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Glušica je istakao da je istina o toj tragediji potrebna za sve ljude na ovom prostoru, prije svega za porodice žrtava kod Tuzlanske kapije, za generala Đukića i njegovu porodicu. On je naglasio da je to neophodno jer se o tragediji kod Tuzlanske kapije malo zna, te poručio da će tim za odbranu generala Đukića nastaviti da se bori da dokaže istinu o tome ko je i na koji način izvršio taj zločin.

Đukićev advokat Milorad Konstantinović rekao je da je postupak u zastoju zbog zdravstvenog stanja njegovog branjenika te naveo da je sud u Beogradu trenutno naložio da budu urađena vještačenja o njegovoj sposobnosti da dalje prati suđenja.

- U međuvremenu, od Suda BiH nije dostavljena nikakva dokumentacija, osim onih deset odsto koje sam ranije pominjao. Očigledno ne žele da dostave kompletnu dokumentaciju iz koje bi moglo da se utvrdi da li je Đukiću u BiH suđeno pravično ili nije, što je ozbiljna indicija da nešto kriju - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana