Ispunjeni uslovi za prihvat vakcina, ali dobavljač kalkuliše

Srna
Ispunjeni uslovi za prihvat vakcina, ali dobavljač kalkuliše

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da BiH ispunjava uslove za prihvat vakcina protiv virusa korona, da za to ima pisani dokaz, ali da dobavljač "kupuje vrijeme" da ih drugima proda po drugim cijenama.

Tegeltija je, povodom pisanja pojedinih medija da BiH ne ispunjava uslove za prihvat vakcina protiv virusa korona, rekao da to nije tačno i da BiH danas može primiti milion doza "Fajzerovih" vakcina, koje imaju najkomplikovanije uslove za prihvat.

"Moj stav je da žFajzerž želi da kupi vrijeme, da te vakcine želi da proda drugima po sasvim drugim cijenama od onih koje smo mi platili", dodao je Tegeltija.

Tegeltija je precizirao da je BiH platila 1.230.000 doza vakcina i da očekuje da oni koji su se obavezali treba da poštuju te ugovore.

"Treba da poštuju ugovore, a ne da kupuju vrijeme, postavljaju uslove koje nikada nisu postavljali i ne želimo da nam to rade. Njihova je obaveza da nam vakcine dostave na Aerodrom u Sarajevu, a sve ostalo su obaveze BiH i mi smo za sve to spremni", istakao je Tegeltija.

On je rekao da je otežavajuća okolnost za BiH u cijelom tom procesu to što je ugovorom koji je potpisan u septembru prošle godine definisano da se za isporuke tih vakcina kao krajnji rok navodi kraj prvog kvartala ove godine.

"U trenutku kada smo potpisivali ugovore svi su govorili da će se vakcine pojaviti u prvom kvartalu. Nekim dobrim akcijama zdravstvenog sektora vakcine su se pojavile ranije i čini mi se da je ovdje na sceni pokušaj kupovine vremena", dodao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je to neprihvatljivo i da nemaju pravo na ucjene.

"Mi smo uplatili 1.230.000 vakcina, a oni su obećali 27.000 vakcina i sada ponovo kupuju vrijeme. Krajnje je vrijeme da prestanemo biti fini prema njima i njihova je obaveza da nam isporuče ono što smo im davno platili i stvorili sve preduslove da prihvatimo te vakcine", rekao je Tegeltija.

On je ocijenio da nisu potrebne nikakve izmjene zakona da bi BiH nabavila vakcine, te ukazao na to da je Republika Srpska već uvezla prve količine vakcine i da očekuje sljedeće nabavke vakcine.

Tegeltija je napomenuo da nije sporno to što se Ministarstvo civilnih poslova u ime BiH pojavljuje u tim pregovorima, da je bilo i u pregovorima i sa Rusijom i sa Kinom, a da cijeli proces, odnosno tehničko plaćanje i vakcinisanje preuzimaju entiteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana