Ispitani osumnjičeni u vezi sa spornim diplomama Američkog univerziteta

Srna
Foto: ATV

SARAJEVO - Postupajući tužilac Tužilaštva BiH ispitao je osumnjičene u predmetu u vezi sa spornim diplomama Američkog univerziteta u BiH, a za dva lica biće upućen prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora, dok će za treće biti predložene mjere zabrane.

Ove mjere biće predložene kako bi se osiguralo nesmetano provođenje istražnih radnji u ovom predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama nastavlja istragu u ovom predmetu, navodi se u saopštenju.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona juče su uhapsili osnivača i direktora Američkog univerziteta u Tuzli i Sarajevu Denisa Prcića, kojeg su zbog reketiranja prijavili studenti.

Uhapšeni su i njegovi saradnici Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović.

Nakon ispitivanja u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Prcić je sa dvoje osumnjičenih prebačen u Tužilaštvo BiH koje vodi istragu i o izdavanju sporne diplome koju je direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osman Mehmedagić nedavno priložio institucijama BiH.

Prcić je 10. juna ispitan u svojstvu osumnjičenog lica u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Prijavila ga je veća grupa studenata, od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma, a u prijavi su naveli da ih je reketirao.

Do sada je u ovom predmetu ispitano na desetine svjedoka i o svemu je upoznata i Ambasada SAD u Sarajevu, čiji je Prcić državljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana