Institut za javno zdravstvo RS: Ublažavanje mjera znači dodatni oprez i odgovorno ponašanje svih nas

GS
Institut za javno zdravstvo RS: Ublažavanje mjera znači dodatni oprez i odgovorno ponašanje svih nas

BANjALUKA – Predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske poručili su danas da prelazimo iz faze restriktivnih mjera u fazu njihovog ublažavanja i da su u tu svrhu izradili brojne dokumente, kao i uputstva koja će se od 11. maja koristiti u javnom životu, ali su istakli i da je u narednom periodu neophodna odgovornost svih građana.

Dodali su da je broj lica pozitivnih na virus korona u Republici Srpskoj 1.068, epidemiološka situacija je stabilna, te ublažavanje mjera za sprečavanje širenja virusa dolazi kao rezultat svjesnosti Vlade Srpske da je neophodno da se pokrene privreda, ali da se one usklade sa epidemiološkom situacijom,.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković rekao je da je ova ustanova sačinila veći dio uputstava koja se odnose na funkcionisanje pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata, javnih institucija i poslovnih subjekata koji će početi sa radom od ponedjeljka, 11. maja, u skladu sa procedurom ublažavanja mjera.

- Pojedina uputstva biće grafički prikazana, kako bi građani i poslovni subjekti bili što bolje upoznati koje su to mjere kojih se treba pridržavati, a odnose se na minimiziranje pojave virusa korona.  To su uputstva koja će u narednom periodu doživjeti određene izmjene, kako bi se uskladila sa praksom, ali i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije - rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj ima dovoljan broj testova za virus korona, a taj broj se stalno mijenja.

 - Svaki dan radimo testiranja, te ne možemo znati tačan broj, ali je najvažnije da nemamo nestašicu testova, te da koliko god uzmemo uzoraka, svi će biti testirani - rekao je Zeljković.

On je naveo da je Institut do sada nabavio 14 respiratora čiji su proizvođači Njemačka i Švedska, od kojih se 13 nalazi na UKC-u Srpske i jedan u bijeljinskoj bolnici, te da u ovom trenutku ne postoji plan nabavki još ovih aparata.

Načelnik Službe za mikrobiologiju Pava Dimitrijević rekla je da je laboratorija u okviru ove službe do sada testirala 13.396 uzoraka, od kojih je 509 bilo pozitivno.

- Počeli smo prvo sa testiranjem oboljelih, zatim njihovih kontakata, potom zdravstvenih radnika, zaposlenih i korisnika ustanova za stara lica, te policije, ali i radnika u trgovinama - rekla je Dimitrijevićeva.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da je u okviru epidemiološke situacije trenutno faza lokalnog prenosa virusa koja nosi posebne izazove, a koji se odnose na povećan broj zaraženih kod kojih se ne može odrediti veza sa već potvrđenim slučajevima.

- Ostajemo posvećeni smanjenju širenja virusa u zdravstvenim i ustanovama za stara lica, koje nam u ovoj fazi imaju i najveći faktor rizika za prenos infekcije - rekla je Devićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer je mjerama koje su preduzimane spriječena situacija da se desi nagli skok oboljelih koji bi "zasitio" kapacitete zdravstvenih ustanova.

- Krajem aprila i početkom maja desio se povećan broj novozaraženih koji nam je potvrdio da treba i dalje da budemo oprezni u praćenju situacije, te da ublažavanju mjera pristupimo postepeno - rekla je Devićeva.

Ona je navela da je zaključno sa jučerašnjim danom ukupan broj lica pozitivnih na virus korona u Republici Srpskoj 1.068, dok je ukupan broj umrlih 61.

- Registrovan je 81 zdravstveni radnik koji je bio pozitivan, dok je u šest domova za stara lica infekcija potvrđena kod 39 korisnika i 13 radnika - rekla je Devićeva.

Ona je dodala da najveći broj zaraženih pripada radno sposobnoj populaciji, dok je prosječna starost umrlih oko 71 godine.

- U narednoj fazi relaksacije mjera će najviše do izražaja doći naša lična odgovornost, jer se pokazalo da preventivne mjere daju najbolje rezultate, te u periodu koji slijedi moramo biti oprezni i pridržavati se zaštitnih mjera - rekla je Devićeva.

Kada je riječ o serološkim testiranjima, kako bi se utvrdio kolektivni imunitet, ona je dodala da se planira takva vrsta aktivnosti kako bi se prikupili podaci o tome koliko je oporavljenih lica, te koliko je onih koji su prošli bez simptoma, kao i koja lica su razvila imunitet.

- Ne žurimo sa odlukom o serološkim aktivnostima, jer prvo moramo razmisliti o nekoliko faktora, kao što su vrsta uzoraka, te adekvatan test - navela je Devićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana