Institucije ne mare za preporuke, potrebna pomoć Parlamenta

Vedrana Kulaga Simić
Institucije ne mare za preporuke, potrebna pomoć Parlamenta

SARAJEVO - Institucije BiH još nisu na zavidan nivo podigle stepen ozbiljnosti i odgovornosti, a to potvrđuju mišljenje sa rezervom, uz skretanje pažnje za postupanje sa novcem iz zajedničke kase u prošloj godini te opomena da mnogi ne mare za revizorske preporuke.

Kancelarija za reviziju institucija BiH sprovela je reviziju izvršenja budžeta institucija BiH za 2019. godinu, odnosno zbirnog izvještaja svih budžetskih korisnika, a na osnovu rezultata formirana je slika potrošnje, koja ni, ovaj put, nije optimistična.

Posebno je podvučeno da, i pored jasno Zakonom definisanih procedura i rokova, budžet za 2019. godinu nije usvojen pravovremeno, već tek po isteku te fiskalne godine, zbog čega su institucija “živjele” na osnovu odluka o privremenom finansiranju, koje su usvajane na svaka tri mjeseca.

Iz zajedničke kase 75 institucija lani je potrošilo 861,02 miliona maraka, a revizori su, osim analize budžeta, prečešljali da li su i u kojoj mjeri poštovane preporuke koje su im isporučili ranije.

Revizori svake godine, kroz pojedinačne revizorske izvještaje daju i po nekoliko stotina preporuka, a nakon pregleda poslovnih knjiga iz 2019. napisali su 483. Ipak, s druge strane je posebno naglašeno da mnoge od njih ostaju mrtvo slovo na papiru, a u djelo je sprovedeno nešto iznad 50 odsto.

- Značajan broj preporuka iz izvještaja se ponavlja iz godine u godinu, a odnose se na nedovoljan stepen razvoja sistema finansijskog upravljanja, neriješen status rukovodstva u institucijama kojem je istekao mandat, nedovoljno transparentan proces zapošljavanja, angažman lica po osnovu ugovora o djelu, neriješen status državne imovine, nedovoljno efikasna realizacija višegodišnjih kapitalnih projekata, nedostaci u primjeni Zakona o javnim nabavkama - istaknuto je u izvještaju.

Opšta ocjena je da bolji prolaz imaju preporuke koje zavise od samo jedne institucije, za razliku od onih koje traže zajedničko djelovanje na više adresa, a i u izvještaju je navedeno da sudbina pojedinih smjernica zavisi i od političke volje, odnosno zahtjeva za političku saglasnost.

Revizori su nezadovoljni i formalnim izvještavanjem o realizaciji preporuka te traže od Parlamenta BiH da jače upozori institucije da smjernice moraju biti poštovane, jer su, na kraju, i jedna od obaveza koja je pred BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Parlament BiH, zavisno od nadležnosti institucija BiH, dodaju, treba da insistira na realizaciji zadataka u utvrđenim rokovima, čime bi na viši nivo bio podignut stepen ozbiljnosti i odgovornosti sa kojim pristupaju realizaciju preporuka.

- Cilj je unapređenje upravljanja finansijama, transparentno i racionalno trošenje novca iz budžeta, kao i povećanje efikasnosti, efektivnosti i ekonomičnosti poslovanja institucija BiH - istaknuto je u izvještaju.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kožul ističe za “Glas Srpske” da ima pomaka na terenu, ali i prostora za dodatno podizanje odgovornosti.

Dodao je da će idućih dana detaljnije i unutar same komisije razgovarati o novim nalazima revizora te nakon toga zauzeti stav.

Nijedna institucija lani nije dobila negativno mišljenje, 44 su zaradile pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, 21 čisto pozitivno, devet mišljenje sa rezervom, a kod jedne revizori su se uzdržali od ocjene usljed ograničenog obima revizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana