Institucije EU da se uključe u rješavanje problema na Trgovskoj gori

Srna
Institucije EU da se uključe u rješavanje problema na Trgovskoj gori

Delegacija BiH pozvala je danas institucije EU da se uključe u rješavanje problema izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Hrvatskoj i izrazili zabrinutost jer su određene aktivnosti već započele.

Delegacija BiH je, na četvrtom sastanku Pododbora za promet, energiju, okolinu i regionalni razvoj između Evropske unije i BiH, održanom posredstvom video-konferencije, ukazala i na potrebu unapređenja komunikacije između institucija u BiH i u Hrvatskoj, kao i za uključivanje šire javnosti, saopšteno je iz Direkcije za EU integracije.

U saopštenju se navodi da je na sastanku razgovarano i o sprovođenju Okvirne strategija BiH za saobraćaj i akcionih planova.

Delegacija BiH obavijestila je Evropsku komisiju da zbog pandemije kovida 19 nije bilo prekida u odvijanju avio-saobraćaja, te da su ispoštovane sve bezbjednosne mjere, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da postoji prostor za poboljšanje bezbjednosti drumskog saobraćaja.

Bilo je riječi i o Nacrtu plana za energiju i klimu, ažuriranju Sporazuma o Energetskoj zajednici, izradi strategije o zaštiti okoline u BiH i konkretnim planovima i mjerama za rješavanje problema kvaliteta vazduha.

Razmijenjene su i najnovije informacije u oblasti civilne zaštite.

Predstavnici Evropske komisije predstavili su danas prioritete iz Evropskog zelenog plana i Zelenog programa za zapadni Balkan, a razgovarano je i o sprovođenju Okvirne energetske strategije BiH, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana