Inspektoru prva stanica tužilaštvo

Milijana Latinović
Inspektoru prva stanica tužilaštvo

Banjaluka - Inspektori u Republici Srpskoj koji tokom kontrola zateknu neprijavljene radnike biće dužni da o tome odmah obavijeste nadležno tužilaštvo, a opštinske i republičke inspekcije moraće ubuduće da usklade svoje aktivnosti na terenu i posebnu pažnju posvete tek osnovanim mikropreduzećima kako bi ih stimulisali da razvijaju poslovanje u skladu sa propisima.

To su samo neki od propisa predviđeni Nacrtom zakona o inspekcijama Republike Srpske, koji je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada RS, a koji je juče detaljno predstavila ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Ona je objasnila da ovaj akt predviđa da se neprijavljivanje radnika tretira kao krivično djelo.

- Inspektor je dužan da kada tokom kontrole zatekne neprijavljenog radnika o tome odmah obavijesti nadležno tužilaštvo, bez odgađanja - naglasila je Rešićeva.

Dodala je da novi propisi predviđaju i da opštinski inspektori rada i zdravstva postanu republički.

- Opredijelili smo se za obaveznu koordinaciju između opštinskih i republičkih inspekcija, jer nam je poslovna zajednica ukazala na problem da su im do sada u jednoj sedmici dolazili i jedni i drugi inspektori - istakla je Rešićeva i dodala da od usvajanja ovog zakona u formi nacrta do prijedloga slijedi procedura u kojoj se očekuje i javna rasprava kao i stručna rasprava na zahtjev Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske, koji je i dao neke od primjedbi na ovaj akt.

Naglasila je i da će se prilikom utvrđivanja broja inspektora u pojedinim inspekcijama u obzir morati uzeti realne potrebe, čime će se izbjeći situacije da u jednoj regiji postoji previše inspektora za jednu oblast, a da u određenim službama uopšte nema inspektora.

- Sa terena je bila uvijek ozbiljna primjedba da inspektori ne mogu da uđu u privredne subjekte koji nisu registrovani, a ovim nacrtom zakona se omogućava i to. Ti subjekti će od sada biti prioritet baš zbog toga što nemaju rješenje - navela je Rešićeva.

Istakla je da se novim zakonom žele podstaći mali privrednici, jer su izmjene rađene na inicijativu poslovne zajednice.

- Predviđeno je da inspektori prilikom prve kontrole tek registrovanih mikroprivrednih subjekata sa do deset zaposlenih, u kojima nađu, uslovno rečeno manji prekršaj, izdaju naloge za njihovo otklanjanje, ali da ih ne kažnjavaju već upute šta i kako treba da rade. To je veoma važno za zanatlije i sve mlade ljude koji planiraju pokrenuti biznis da ih naučimo kako treba da rade - rekla je Rešićeva i naglasila da je ovim zakonom predviđena obavezna mjesečna koordinacija Poreske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Inspektorata RS.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za “Glas Srpske” da ima prostora da se nacrt zakona poboljša i još bolje definišu određene stvari.

- Nemamo dovoljno inspektora rada i ni do sada inspekcija nije kažnjavala onako kako je mogla prema zakonu, pa se bojimo da ni to što se neprijavljivanje radnika tretira kao krivično djelo neće uroditi plodom. Smatram da je potrebna kompletna reorganizacija Inspektorata RS. Uputili smo primjedbe i očekujemo da će one biti uvažene. Suština je da se radi na objedinjavanju inspektorata na lokalnom i republičkom nivou, a ovim dokumentom to je predviđeno samo za inspekciju rada i zdravstva - istakao je Trivić. Smatra da je ideja podsticanja mikropreduzeća da bolje posluju dobra, ali da preventivne kontrole treba uvesti u sva preduzeća u cilju jačanja privrede.

Interne kontrole

Pomoćnik ministra za resor uprave u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS Nikola Knežević rekao je da se pojavila i potreba da se definiše posebna organizaciona jedinica u okviru Inspektorata RS koja će obavljati internu kontrolu opštinskih i republičkih inspektora.

- U ovom slučaju govorimo o inspektorima koji će na odgovarajući način, uz ispunjavanje određenih uslova rada, vršiti inspekcijski nadzor nad pregledima koje su već izvršili drugi inspektori ukoliko postoje određeni nedostaci, čime će se ograničiti mogućnost samovolje pojedinih inspektora i otkloniti eventualne greške - rekao  je Knežević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana