Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma PSBiH: Zvizdić predsjedavajući, Čavara i Radmanović zamjenici

GS
Foto: Anadolija

SARAJEVO - Novoizabrani poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrali su Denisa Zvizdića, iz NiP za predsjedavajućegovog doma.

Od ukupno 42 poslanika prisutan je bio 41, a Zvizdić je dobio 24 glasa, dok je 16 poslanika bilo protiv, a jedan suuzdržan.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg izabran je Marinko Čavara iz HDZ-a koji je dobio podršku 23 poslanika dok je za drugog zamjenika izabran Nebojša Radmanović iz SNSD-a.

Kao drugi zamjenik predsjedavajućeg bio je predložen i Mladen Bosić iz SDS-a,ali za  njega nije ni glasano s obzirom da je Radmanović ranije izabran na tu funkciju.

Izborom Zvizdića, Čavare i Radmanovića praktično je potvrđena koalicija koja će u naredne četiri godine činivi vlast na nivou BiH.

Preuzimajući predsjedavanje sjednicom, novoizabrani predsjedavajući Denis Zvizdić istakao je da poslanike očekuje ozbiljan i odgovoran posao.

-Želim da novi saziv, u skladu sa ustavnim nadležnostima, da doprinos u stabilizaciji političkih prilika u BiH - rekao je Zvizdić u obraćanju i dodao da je vrijeme za novi zamah na evroatlantskom putu i ubrzan socio-ekonomski razvoj, kao i usvajanje reformskih zakona.

On je izrazio očekivanje da će ovaj saziv Predstavničkog doma u svom četvorogodišnjem mandatu aktivno ispuniti sve obaveze koje preostaju iz prioriteta Mišljenja Evropske komisije i otvaranja pregovaračkih klastera za članstvo u EU.

Zvizdić je podsjetio da u roku od sedam dana nakon konstituisanja Predstavničkog doma treba da budu konstituisani i poslanički klubovi, a sedam dana potom i komisije Doma.

Izabrana komisija za pripremu izbora Savjeta ministara

Izborom Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, danas je u Sarajevu završena konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izabran je po jedan predstavnik svakog političkog subjekta zastupljenog u ovom domu, tako da će u radu Komisije, koja broji 14 članova, učestvovati Nermin Mandra, Predrag Kožul, Saša Magazinović, Milan Dunović, Nihad Omerović, Sabina Ćudić, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Sanja Vulić, Darko Babalj, Mira Pekić, Nenad Grković, Čedomir Stojanović i Milan Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana