Idućeg mjeseca počinje izgradnja čak dva autoputa

Anita Janković Rečević
Idućeg mjeseca počinje izgradnja čak dva autoputa

BANjALUKA - Prvi radovi na dugo najavljivanom autoputu Prijedor - Banjaluka počeće 2. septembra, dok će samo petnaestak dana kasnije krenuti i izgradnja dionice Bijeljina - Rača, a realizacijom ovih projekata Srpska će postati veliko gradilište.

Istakao je ovo za "Glas Srpske" vršilac dužnosti direktora "Autoputeva RS" Slobodan Stanarević nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza RS i kineske kompanije koja će graditi autoput od Prijedora do Banjaluke.

- U toku je proces izbora privremenog nadzora i po okončanju tog posla biće stečeni svi uslovi da se počne gradnja autoputa Prijedor - Banjaluka. Usaglasili smo da to bude 2. septembar i radovi kreću iz Prijedora. Rok za izgradnju te dionice u dužini od 42 kilometra je pet godina, ali vjerujem da će Kinezi sve završiti i prije roka jer im je ci­lj da period koncesije od 30 godina počne što prije - rekao je Stanarević i dodao da će ova dionica biti od nemjerljivog značaja za grad Prijedor, kao i da je u drugoj fazi planirana gradnja dionice od Prijedora do Novog Grada.

Stanarević kaže da bi prema planu sredinom septembra trebalo da počnu i zvanični radovi na dionici autoputa Bijeljina - Rača.

- Na toj dionici u toku su pripremni radovi, odnosno skidanje humusa, uređenje gradilišta i terenska ispitivanja. Eksproprijacija je završena 99 odsto, a i to što je ostalo biće ubrzo okončano. Vjerujem da ćemo do kraja godine sa turskom kompanijom postići i dogovor oko dionice od Bijeljine do Brčkog, a već imamo i prijedloge oko trase koja bi trebalo da ide kroz Distrikt Brčko. S tim ćemo izaći u javnost kada se sve strane usaglase - rekao je Stanarević.

Najavio je da na jesen kreće i gradnja petlje u Mahovljanima na autoputu Banjaluka - Gradiška koja će služiti za isključenje na aerodrom.

- Izbor izvođača je završen, a uskoro će biti okončan i izbor nadzornog organa, tako da čim dobijemo građevinsku dozvolu počinjemo sa radovima. Takođe, petlja Johovac na autoputu Banjaluka - Doboj je završena i biće puštena u upotrebu ovog mjeseca, čim okončamo proceduru oko tehničkog prijema i dobijemo upotrebnu dozvolu - naveo je Stanarević.

Prema njegovim riječima, Srpsku pored gore pomenutih puteva čeka još niz veoma značajnih infrastrukturnih projekata kao što je dionica autoputa Vukosavlje - Brčko, ali i brzi putevi od Prijedora do Kozarske Dubice i od Bijeljine do Trebinja.

- Brzi putevi nisu u planu ove i iduće godine, ali sigurno će biti realizovani. Takođe, jedna kineska kompanija je zainteresovana za gradnju autoputa Banjaluka - Mrkonjić Grad. Planovi su veliki, a dobrobiti komunikacione mreže koju gradimo biće ogromni. Izgradnjom autoputeva od Novog Grada do Banjaluke, zatim Doboj, Vukosavlje, Brčko, Bijeljina, Rača pa sve do Beograda doprinijeće razvoju kompletnog sjevera Srpske i svih lokalnih zajednica koje gravitiraju na tom području - kazao je Stanarević.

Prihod od putarina, prema podacima "Autoputeva RS", u prvoj polovini ove godine iznosio je 13,32 miliona KM dok je u istom periodu lani po tom osnovu ovo javno preduzeće inkasiralo 11,21 milion maraka.

- Ove godine na naplatnim kućicama obaramo rekorde i samo na naplatnom mjestu Jakupovci tokom ovog ljetnog perioda imamo 20 odsto više prolazaka vozila. Problem jeste smanjenje prihoda po osnovu akciza. Poskupljenje goriva dovelo je do toga da građani manje troše i toče derivate, tako da su prihodi po tom osnovu za oko 15 miliona KM manji u odnosu na lani - kazao je Stanarević i naglasio da u Srpskoj za sada neće doći do poskupljenja putarine.

Otplata kredita

U "Autoputevima RS" kažu da je od početka rada sistema naplate putarine, odnosno od marta 2015. godine do kraja juna ove godine po tom osnovu ostvaren prihod u iznosu od 102,37 miliona  KM.

- Što se tiče otplate kredita za dionicu Gradiška - Banjaluka, kredit Evropske banke za obnovu i razvoj otplaćen je u cijelosti, dok je kredit Evropske investicione banke otplaćen oko 50 odsto - rekli u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana