I Hrvati pokreću zaštitu vitalnog interesa na zakon o ćirilici

GS
I Hrvati pokreću zaštitu vitalnog interesa na zakon o ćirilici

BANjALUKA - Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je danas da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, jer je, kako tvrde, suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH.

Klub Hrvata smatra da su navedenim zakonom jezik hrvatskog naroda, hrvatska nacionalna kultura, kao i pismo latinica dovedeni u neravnopravan i diskriminatorski položaj u odnosu na jezik srpskog naroda, srpsku nacionalnu kulturu i pismo ćirilicu, saopšteno je iz Kluba Hrvata.
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su 15. septembra na posebnoj sjednici Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma čiji je cilj zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

I Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, na današnjoj sjednici donio je odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

U obrazloženju za ovu odluku kažu da smatraju da je navedeni zakon „suprotan odredbama ustava entiteta i države BiH“.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana