Huškački intervju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za podgorički list: Komšićeve izjave posao za psihijatre i tužioce

Veljko Zeljković
Huškački intervju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za podgorički list: Komšićeve izjave posao za psihijatre i tužioce

BANjALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić najbolji je dokaz da je, zbog izgradnje nekakve građanske države i ukidanja Dejtonom zagarantovanih prava naroda, bošnjačka politička elita spremna da ide do kraja, pa čak da žrtvuje i mir u BiH.

Istakli su ovo sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući ocjene Komšića o Danu Republike i krizi u BiH iznesene u intervjuu podgoričkom listu “Pobjeda”. Intervju je objavljen u petak, 14. januara, a ostao je obilježen i pitanjima crnogorske novinarke Tamare Nikčević koja nemaju apsolutno nikakve veze sa novinarskom etikom. Između ostalog, pitala je Komšića kako komentariše “šovinističke orgije u RS” tokom obilježavanja 9. januara, ali i da li je Republika Srpska “genocidna tvorevina”.

Komšić joj nije ostao dužan, pa je odgovorio da građani BiH žive pod “fašističkom okupacijom”, te da do suštinskih promjena jedino može doći samo “kada se BiH riješi fašista i uspostavi građanska republika”.

- Tokom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske čuli smo jedino fašističke poruke utemeljene na teoriji i praksi krvi i zla, fašističko orgijanje i zveckanje oružjem praćeno prisustvom ne samo presuđenih ratnih zločinaca poput Vinka Pandurevića nego i onih koji se spremaju da počine nove zločine - rekao je Komšić.

Na pitanje Nikčevićeve ko se sprema da počini nove zločine, Komšić je odgovorio: “Oni poput Milorada Dodika i predstavnika vlasti Srbije”.

Sagovornici našeg lista upozoravaju da su Komšićeve izjave na fonu onih koje daje i lider SDA Bakir Izetbegović, koji smatra da “ako ljudi hoće da žive, moraju biti spremni da umiru, a ako hoće mir, moraju biti spremni na rat”. Advokat Milan Petković kaže kako je prema posljednjim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, koje su usvojene krajem prošle godine, uvedeno da svako ko naziva Republiku Srpsku i njene narode zločinačkim, genocidnim ili fašističkim može snositi i krivičnu odgovornost.

- Mislim da bi nadležno tužilaštvo trebalo da ispita ovaj slučaj i procijeni da li u ovim Komšićevim izjavama ima elemenata pomenutog krivičnog djela - naveo je Petković. 

Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić, pak, smatra kako bi Komšićev intervju, a s obzirom na količinu iznesene mržnje, trebalo da vještače i analiziraju psihijatri.

-  Kao prvo, Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović su do sada nebrojeno puta pokazali da njima mir ništa ne znači, a nama je on ogledalo budućnosti. Oni bi sada tu svoju politiku obnovili pod nekim novim evropskim oblandama, a koja bi najvjerovatnije bila identična nekadašnjoj Pavelićevoj i Hitlerovoj politici prema Srbima. Zato smatram da je hitno potrebno Komšićevo psihijatrijsko vještačenje, a onda i liječenje, jer je on još jednom pokazao da za njega ne važe nikakve demokratske i ljudske norme. Nastavio je sa iznošenjem već izlizanih i neutemeljenih političkih floskula koje ne samo da vrijeđaju narode i građane već i inteligenciju. Bojim se da ne postoji drugačiji način da se odgovori na ovakve Komšićeve nebuloze, jer on ne bi razumio neki kulturniji način ophođenja - poručio je Stevandić.

Smatra i kako Komšićeve uvrede i “bolesne konstrukcije” izrečene na račun Srpske i srpskog naroda najbolje govore o njemu samom i “problemima” s kojima se suočava.

- Podsjetio bih ga da je Srpska upravo nastala kako joj se ne bi ponovo desio fašizam. A oni koji su danas ljubomorni na Srpsku uglavnom su potomci onih koji su tokom Drugog svjetskog rata izvršili genocid nad Srbima - dodao je Stevandić.

Majkić: Mora da odgovara

Prema riječima delegata u Domu naroda BiH Dušanke Majkić, “hrvatski” član Predsjedništva BiH je i ovu priliku iskoristio da se poput kopca ponovo obruši na Srpsku te da na jedan neprimjeren, prizeman i pogrdan način izvrijeđa srpski narod, za šta bi sigurno trebalo i da krivično odgovara pred nadležnim pravosudnim organima.

- On prijeti širenjem nekakve vatre u regionu, pri tome, a da se Vlasi ne dosjete, za to optužuje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i vlasti u Srbiji. Pored toga, on Srbe u Srpskoj proglašava genocidnim i fašističkim. To je strašno. Nakon ovoga neko bi stvarno trebalo da reaguje - kaže Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana