Humanitarnim letom iz Moskve sutra stižu građani Srpske i Srbije

Srna
Humanitarnim letom iz Moskve sutra stižu građani Srpske i Srbije

BEOGRAD - Sa Aerodoroma "Nikola Tesla" u Beogradu sutra bi trebalo da bude organizovan humanitarni let za Moskvu, kojim će se u BiH vratiti njeni građani koji su se u vrijeme pandemije virusom korona zatekli u Ruskoj Federaciji, a izrazili su želju da se vrate kući.

-Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku obratili su se za pomoć državljani Republike Srpske i BiH, najvećim dijelom studenti koji studiraju u Rusiji i njihovi roditelji, da im se omogući povratak kući s obzirom na to da nema komercijalnih letova iz Ruske Federacije - rečeno je u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iz kabineta su naglasili da je Vlada Republike Srpske na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH obezbijedila humanitarni let na relaciji Beograd - Banjaluka - Moskva i Moskva - Beograd - Banjaluka.

- Riječ je oko 70-ak državljana Republike Srpske i BiH, a ostatak slobodnih mjesta biće ustupljen državljanima Srbije koje je pandemija zatekla u Ruskoj Federaciji - pojasnili su iz kabineta srpskog člana Predsjedništva.

Prema njihovim riječima, let za Moskvu biće popunjen državljanima Rusije koji se nalaze u BiH i Srbiji, a žele da se vrate svojim kućama, što je organizovano u saradnji sa ambasadama Rusije u BiH i Srbiji.
Za realizaciju ovog humanitarnog leta u toku dana očekuje se još neophodna dozvola Savjeta ministara.

Avionom "Er Srbije", koji je iznajmila Vlada Republike Srpske da bi obezbijedila povratak svojih građana iz Rusije, doletjeće i određeni broj državljana Srbije, potvrđeno je "Politici" u Ambasadi Srbije u Moskvi. U tekstu se navodi da se za sutrašnji let Moskva-Banjaluka–Beograd prijavio određeni broj studenata iz Srbije, ali da je za sada neizvjesno koliko će se akademaca naći u avionu jer se spisak putnika određuje prema prioritetima.

- Od 144 mjesta u avionu, Vlada Republike Srpske nam je dala mogućnost da koristimo 65 mesta za građane Srbije. Budući da to nije let u organizaciji Vlade Srbije, mi ne možemo da tražimo više od toga. Tih 65 mesta će biti popunjavano po prioritetima po kojim se prvo ukrcavaju mala deca bez pratnje roditelja sa određenim starateljem, majke sa malom decom, trudnice, učenici i tek onda studenti - naglašeno je u Ambasadi.

Iz Ambasade su pojasnili da su prioriteti određeni uputstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Navedeno je da je konzularno odjeljenje Ambasade Srbije u Moskvi u svakodnevnom kontaktu sa oko 200 srpskih državljana koji su i dalje širom Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana