Humanitarna katastrofa na pomolu

Vedrana Kulaga
Humanitarna katastrofa na pomolu

SARAJEVO, BANjALUKA - Migrantski talas će, sudeći prema prognozama, ove godine biti znatno dramatičniji u BiH i regionu, što bi moglo, prema najpesimističnijim prognozama da dovede i do humanitarne katastrofe. Jačinu tog talasa uveliko će odrediti epilog situacije u Turskoj.

Svjetski mediji objavili su u petak da je Turska počela da pušta migrante prema Balkanu usljed krize između zvanične Ankare i Damaska, odnosno da je nekoliko stotina migranata krenulo pješke preko sjeverozapada Turske prema granicama sa Grčkom i Bugarskom.

Nadležni u BiH u petak nisu imali zvaničnu potvrdu tih informacija, ali su upozorili da bi, ako se ispostavi da je Turska povukla takav potez, to značilo najavu velikih problema za BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić podsjetio je da je ranije istakao da bi puštanje više od tri miliona izbjeglica prema EU bio uvod u humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera i da bi u tom slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regiona u cjelini bio neminovan i jedina opcija.

Istakao je da treba sačekati i najprije utvrditi da li je riječ o sukcesivnom puštanju manjeg dijela izbjeglica, njih nekoliko hiljada, čiji se status dovodi u vezu sa aktuelnom vojnom situacijom ili o nečemu mnogo većem.

- Uostalom, i ranije su viđeni slični slučajevi i najave iz Ankare, ali je Turska na kraju uvijek postupila odgovorno i solidarno. Nadamo se da će se to dogoditi i sada - zaključio je Radončić.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić upozorio je nedavno u izjavi za “Glas Srpske” da je znatno povećan priliv migranata te da će ova godina biti teža i izazovnija za BiH. Prema ranijim podacima, kazao je u petak, u Grčkoj ima više od 100.000 migranata i da je upravo zbog toga prije deset dana rečeno da se očekuje još izazovnija godina.

- Ovih godina u Grčkoj nije bilo više od 50.000 migranata. Zamislite kada imate duplo više u isto vrijeme. U Srbiji ih je 7.000 do 8.000 koji se spremaju da krenu s boljim vremenom. Dnevni priliv je već skočio sa 30 na 130 - rekao je Ujić i dodao da se očekuje da će rute kretanja mnogima biti prema BiH da bi se domogli EU, koja je godinama njihov cilj.

Istakao je da je BiH poznato da se u Turskoj, u kojoj je bilo više od tri miliona migranata, trenutno nalazi blizu četiri miliona migranata koji su s ratnih područja ili zbog ekonomski razloga krenuli prema zemljama Evropske unije.

Iz evropskih zemalja koje se nalaze na ruti kretanja migranata najavili su da će pooštriti kontrole, a da bi situacija mogla dodatno da se zakomplikuje u BiH upozoravaju i stručnjaci za bezbjednost.

Sa predsjedavajućim Republičkog tijela za praćenje kretanja migranata na teritoriji Srpske Darkom Đulumom u petak nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a stručnjak za bezbjednost Slobodan Župljanin je poručio da BiH, u protekle dvije godine, od kada je pod udarom snažnog migrantskog talasa, još nije ništa naučila.

- Nismo izvukli nikakve pouke da bismo se lakše izborili sa migrantskom krizom. Upozoravao sam da domaće vlasti zabijaju glavu u pijesak i da ne pristupaju na racionalan i razuman način rješavanju tog problema. Kriza će zamah doživjeti sa dolaskom proljeća. Taj pritisak će, nezavisno da li Turska otvori granicu ili ne, na BiH i izlaz iz nje biti pojačan. To stanje će biti dosta dramatičnije nego lani. Nažalost, ni novi saziv Ministarstva bezbjednosti BiH ne pronalazi efikasan način niti nudi konkretna rješenja. Jedino konkretno je bio dopis opštinama da izdvoje novac za finansiranje boravka migranata na području BiH, što je nedopustivo - istakao je Župljanin za “Glas Srpske”.

Situacija bi ponovo mogla da se najviše iskomplikuje u Unsko-sanskom kantonu (USK), gdje se sada već nalazi više od 3.000 migranata na ulicama i u privremenim centrima.

U istoj kući 154 migranta

Inspektori Službe za poslove sa strancima i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u petak su pronašli 154 migranta u privatnom objektu koji ne posjeduje dozvolu za pružanje usluga smještaja na području naselja Stupsko Brdo. Pronađena lica sprovedena su u prihvatne centre na utvrđivanje boravišnog statusa, jer nisu posjedovala identifikaciona dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana