Hrvatski uslov za prelezak teretnih vozila kod Novog Grada popravak mosta

Vedrana Kulaga
Hrvatski uslov za prelezak teretnih vozila kod Novog Grada popravak mosta

NOVI GRAD, SARAJEVO - Nova runda pregovora o prekategorizaciji graničnog prelaza koji Novi Grad povezuje sa Hrvatskom, da bi ponovo bio otvoren i za teretna vozila, počinje narednog mjeseca, a u cijelu priču sada se intenzivnije uključuje Savjet ministara BiH.

Opštine, privrednici i stanovništvo štetu trpe još od 1. jula 2013. godine kada je Hrvatska postala članica Evropske unije. Tada su na snagu stupili novi propisi o graničnim prelazima i pograničnom prometu. Zabranom teretnog saobraćaja preko graničnog prelaza Novi Grad - Dvor otežana je ionako teška situacija za privrednike iz Novog Grada, susjednog Dvora u Hrvatskoj, te drugih opština prijedorske regije kojima je taj prelaz najbliži.

Ključnu ulogu u dogovorima i pregovorima o prekategorizaciji prelaza od sada će, prema riječima predstavnika lokalne vlasti Novog Grada, imati institucije na nivou BiH, odnosno ministarstva kojih se to pitanje tiče, a na stolu su i novi uslovi na kojima insistira susjedna Hrvatska.

Zamjenik načelnika Novog Grada Bojan Lukač potvrdio je za “Glas Srpske” da Novi Grad nije odustao od zahtjeva za prekategorizacijom prelaza preko Une, te da su iz mješovite komisije za pitanja graničnih prelaza, koju čine predstavnici BiH i Hrvatske, obaviješteni da je to pitanje bila jedna od tema na sjednici krajem prošle godine. 

- Kao jedan od uslova za otvaranje mosta ponovo se pominje njegova sanacija. Kada se to uradi, obećanja su da će biti urađena prekategorizacija i most će biti otvoren privremeno na tri mjeseca. Šta će se desiti, ne znamo, a čini nam se da je to više neko političko pitanje nego što je u pitanju ta sanacija - rekao je Lukač.

Dodao je da Mješovita komisija sa Božom Zovkom na čelu čini sve da se ovo pitanje riješi i na svakoj sjednici raspravlja se o ovome, a njihova naredna sjednica bi trebalo da bude u februaru u Zagrebu. O problemu graničnog prelaza nedavno su razgovarali i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom, te srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a u narednim danima planiraju i konkretne korake.

- Most na Uni će vjerovatno opet biti na dnevnom redu sjednice u Zagrebu. Imajući u vidu da je imenovan saziv Savjeta ministara BiH, u toku sedmice ćemo uputiti dopise predsjedavajućem i nadležnim ministrima, te navesti šta smo do sada uradili na tom pitanju. Zatražićemo zajednički sastanak s njima, a tražićemo da bude održan prije nove sjednice Mješovite komisije - rekao je Lukač.

Određeni napori vode se, kako je kazao, i na diplomatskom nivou.

- Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ je, nakon stupanja na dužnost, preduzeo određene korake. Razgovarao je već sa predstavnicima hrvatske privredne komore, kojima je, takođe, veoma bitno da granični prelaz bude otvoren za robni saobraćaj - rekao je Lukač.

Novi Grad je, kao zainteresovana strana za prekategorizaciju graničnog prelaza, ranije angažovao ovlašćeni institut, čiji je nalaz potvrdio da most ispunjava uslove za teretni saobraćaj, a nalaz o kvalitetu mosta radila je i hrvatska strana.

Predsjednik Mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima Božo Zovko potvrdio je kratko za “Glas Srpske” da je ovo pitanje bilo jedna od tačaka dnevnog reda te komisije na posljednjoj sjednici u decembru.

Gubici

Privredni subjekti koji posluju sa firmama iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i drugih zemalja od zatvaranja graničnog prelaza za teretni saobraćaj imaju gubitke zbog povećanja troškova transporta robe koju proizvode i otežanog snabdijevanja sirovinama, repromaterijalom i opremom iz zemalja EU. Privrednici su primorani da koriste prelaz u Gradini, što povećava dužinu puta za oko 400 kilometara. Inicijativu za otvaranje prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj ranije su potpisima podržali čelnici 73 privredna subjekta iz BiH i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana