Hrvatski svjetski kongres traži hitno povlačenje konzula Admira Atovića

Srna
Hrvatski svjetski kongres traži hitno povlačenje konzula Admira Atovića

FRANKFURT - Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj uputio je zahtjeva ambasadoru BiH u Njemačkoj Jadranki Vinbou Negodić za hitnim povlačenjem konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića.

-U „Berlinskom magazinu“, 15. oktobra, pojavio se internetski tekst u vezi sa diplomatskim incidentom u kojem je konzul Admir Atović pozvao muslimane u BiH na naoružavanje. Nakon toga, očekivali smo od ambasadora BiH u Berlinu Jadranke Vinbou distanciranje od poziva na naoružavanje. Koliko znamo, to se još nije desilo, pa pozivamo na brzu reakciju - ističe se u saopštenju Hrvatskog svjetskog kongresa upućenog Ambasadi BiH u Berlinu i političkim strankama u BiH.

U saopštenju se ističe da „poziv na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka ugrožava krhku situaciju u BiH i može dovesti do krivičnog djela među čitaocima kako u BiH, tako i u Njemačkoj“.

-Pozivamo konzula na javno izvinjenje i pojašnjenje svog poziva na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka. Takođe, tražimo hitno povlačenje konzula Admira Atovića iz Generalnog konzulata u Frankfurtu na Majni. Molimo i sve političke aktere na razgovor sa ambasadorom BiH u Berlinu Jadrankom Vinbou na preduzimanje mjera i neodobravanje takvog radikalnog razmišljanja i djelovanja, kao i na konstruktivan i stabilizacijski pristup incidentu - naglašava se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj Franjo Akmadža.

Atović je na „Tviteru“ napisao: „Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber“.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana