Hrvatska razmatra da ponovo uvede samoizolaciju za građane BiH

G.S.
Hrvatska razmatra da ponovo uvede samoizolaciju za građane BiH

Hrvatska ponovo razmatra uvođenje mjere samoizolacije za građane koji dolaze iz BiH i Srbije, izjavio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'Izaberi zdravlje' .

- Epidemija bukti u drugim zemljama, ima oko 300 slučajeva dnevno u Srbiji, u BiH je skočio broj na više od 400 i razmatra se mogućnost samoizolacije za građane koji dolaze iz tih zemalja. Odluku nismo još donijeli, ali ona je na stolu - naglasio je on.

Dodao je da upozoravaju građane da ne idu u šopinge tamo jer je jeftinije. To, ipak, nije slobodna granica nego se treba prijaviti na Enter Croatia i granična policija razmatra razlog ulaska u Hrvatsku.

Ako je on opravdan, onda se ti građani puštaju, a ako nema razloga, onda ne. Više od 50 odsto ljudi koji dođu na granicu se vraća nazad.

- Samoizolacija je samo korak iznad toga - objasnio je Capak.

Kada je riječ o turistima, situacija je, kako kaže za sada povoljna.

- Imali smo svega nekoliko osoba koje su već došle zaražene u Hrvtasku a nisu se tu zarazile, što je jako važno radi marketinga. Imamo prilično povoljnu situaciju. Što se tiče pripremljenosti zdravstvenog sistema za oboljele turiste, on je prilagođen zimskom vremenu u tim područjima, pa smo donijeli posebne preporuke kojima se povećava broj turističkih ambulanti i da se lokalne turističke zajednice i županijski civilni štabovi pripreme za eventualnu potrebu izolacije u nekim objektima za koje se oni lokalno dogovore - tvrdi on.

Capak je dodao da nema velike opasnosti za prenos virusa prilikom kupanja u moru, ali na kopnu je potrebna fizička distanca od dva metra, prenose Nezavisne novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana