Hrvatska pomaže Hrvatima u BiH sa 6,5 miliona KM

Agencije
Hrvatska pomaže Hrvatima u BiH sa 6,5 miliona KM

Zagreb - Za projekte i programe od interesa za Hrvate u BiH ove će godine iz hrvatskog budžeta biti izdvojeno 25,8 miliona kuna (više od 6,5 miliona KM), što je 1,8 milion kuna više nego lani, najavljeno je na sjednici hrvatske vlade koja je osnovala komisiju za koordinaciju i finansiranje kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH u 2019.

- Briga o Hrvatima u BiH kao jednakopravnom i konstitutivnom narodu, odgovorna politika prema BiH kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi ogleda se i kroz podršku programima i projektima od interesa za hrvatski narod - istakao je državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

U tu je svrhu, naglasio je, u budžetu za ovu godinu izdvojeno 25,8 miliona kuna što je povećanje od 7,5 odsto,

Hrvatski premijer Andrej Plenković dodao je da se projektima i programima koji će se finansirati iz budžeta pomaže zaštiti identiteta Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Komisija će razmotriti sve programe i projekte pristigle na javni tender te Vladi podnijeti prijedlog na osnovu kojeg će ona donijeti odluku o raspodjeli sredstava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana