Hronologija proslave 20. godina Republike Srpske

Glas Srpske
Hronologija proslave 20. godina Republike Srpske

Svečani prijem povodom 20. godina Republike Srpske

 BANjALUKA - Povodom Dana Republike i 20. godina od osnivanja predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upriličio je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS.

Svečanom prijemu prisustvuju predsjednik Srbije Boris Tadić, predsjednik i potpredsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i Ivica Dačić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, vladika banjalučki Jefrem, zvorničko-tuzlanski Vasilije i zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, proslavljeni režiser Emir Kusturica, ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko i brojne druge zvanice.

Obraćajući se prisutnima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka o formiranju Republike Srpske prije 20 godina bila vizionarska i izrazio zahvalnost svima koji su imali političke snage da u odlučnim trenucima povedu srpski narod. Predsjednik Dodik je na svečanom prijemu povodom Dana i krsne slave Republike Srpske ponovio da je Srpska danas uspješna zajednica i da je zahvalna svima koji su dali živote za nju, kao i onima koji su u nju ugradili svoja htijenja, vizije i očekivanja.

"Zahvalni smo i onima koji su zbog nečega razočarani, ali nikada nisu prestali da vole i vjeruju u Republiku Srpsku", naglasio je Dodik. On je dodao da Republika Srpska želi da sa drugim narodima na ovim prostorima izgrađuje mir i budućnost bez ikakvih neizvjesnosti i da se posveti životu, a ne stradanju.

"Mislimo da trajemo i zato na ovaj način želimo da obilježimo svaki naš dan posvećen stvaranju Republike Srpske u dramatičnim uslovima, čiji smo bili svjedoci. Danas s ponosom možemo da kažemo da smo na tom putu uspjeli", rekao je predsjednik RS.

Milorad Dodik15:30 Milorad Dodik: Republika Srpska – naš zavjet

BANjALUKA - Republika Srpska je zavjet da ćemo živjeti kao slobodni i dostojanstveni ljudi, a u nju je ugrađena naša vjekovna borba protiv tiranije i zla, protiv fašizma i nacizma, poručio je danas predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Prije 20 godina, na današnji dan stvorena je Republika Srpska. Stvorena je plebiscitarnom voljom srpskog naroda, na miran način, odlukama demokratski izabranih narodnih poslanika u Skupštini srpskog naroda u BiH.

Republika Srpska nastala je kao istorijska potreba i izraz legitimne volje srpskog naroda, a ne kao rezultat ratnih sukoba, jer je u to vrijeme u BiH bio mir", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana i krsne slave Srpske - Svetog arhiđakona Stefana.

Prema njegovim riječima, stvaranje Republike Srpske bilo je u vremenu razaranja Jugoslavije, kada su drugi komadanjem zajedničke države dolazili do nacionalnih država, kršenjem Ustava, međunarodnog prava i prava drugih naroda koji su u tim državama postajali manjine.

"Republika Srpska je sve vrijeme trajanja rata imala status ratujuće strane i kao takva učestvovala je u svim mirovnim pregovorima koje je vodila međunarodna zajednica, čime smo još tada imali priznat međunarodno-pravni subjektivitet" - poručio je Dodik i objasnio:

"Svoj legitimitet i legalitet, kao osnove suverene vlasti, unijeli smo i najvećim dijelom zadržali potpisivanjem svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma. Pored svih atributa suverenosti, potvrđeno nam je i pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i pravo na vojsku".

On je ocijenio da je Srpska danas nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH, a njen stav se poštuje na regionalnom i širem planu.

"Želimo da nastavimo da razvijamo dobre odnose sa bratskom Srbijom, Rusijom, Izraelom, EU, SAD... državama u regionu i širom svijeta. I danas ne možemo, a da se ne sjetimo naših sunarodnika na Kosovu, i još jednom ponovimo našu podršku Srbiji i njenim nastojanjima da sačuva suverenitet u okolnostima kada su interesi moćnih iznad međunarodnog prava i pravde", naglasio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

AkademijaAkademija, koja je održana u banjalučkoj dvorani "Borik", počela je himnom Republike Srpske u izvođenju Hora "Srbadija" iz Bijeljine.

Akademiji su prisustvovali predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković, potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sa vladikama.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i ministri, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i narodni poslanici, član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, te srpski predstavnici u Savjetu ministara.

Među prisutnim su i bivši predsjednici Republike Srpske, predstavnici institucija Srpske, Srbi iz dijaspore, akademici, načelnici opština u Republici Srpskoj i mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Akademiji je prisustvovala i delegacija HDZ-a BiH u kojoj su Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda i Borjana Krišto.

Nakon akademije, od 15.00 časova, u zgradi Vlade Republike Srpske predviđen je svečani prijem za zvanice povodom Dana Republike Srpske i krsne slave - Svetog Arhiđakona Stefana.

patrijarh12:00 Patrijarh Irinej uputio blagoslov srpskom narodu i Republici Srpskoj

BANjALUKA  - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje više vladika i sveštenstva, povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, koji je Dan i krsna slava Republike Srpske.

U svojoj besjedi patrijarh Irinej je zaželio božiji blagoslov Republici Srpskoj kao najmlađoj srpskoj državi, narodu i onima koji ga vode, naglasivši da to nije lako u ovim teškim vremenima.

Patrijarh Irinej je podsjetio da se danas slave tri krupna događaja - rođenje Hristovo, praznik Svetog Stefana, prvog arhiđakona i stradalnika za Crkvu Hristovu i praznik Republike Srpske.

"Slavi i Republika Srpska, mlada država, koja je mlada kao i Sveti Stefan i koja danas na isti način svjedoči vjeru pravoslavnu i sveto ime srpsko", rekao je patrijarh i dodao da nema naroda kao što je srpski koji ima toliko svetaca, mučenika i prepodobnika, koji su potvrdili sveto ime naroda i pravoslavnu vjeru.

Govoreći o žrtvi koju je dao Sveti Stefan u ime vjere i svjedočeći za Hrista, patrijarh je naglasio da narodu na ovim prostorima ne treba puno govoriti o mučeništvu, jer je i sam mnogo propatio i dao veliku žrtvu kao pravoslavni hrišćani.

Patrijarh srpski je istakao i mnoge napore i trud koji je učunio narod na ovim prostorima podižući mnoge hramove.

Patrijarh je nakon liturgije obavio obred osveštanja slavskog žita i lomljenja slavskog kolača.

U lomljenju slavskog kolača učestvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, premijer Aleksandar Džombić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, te  Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Aleksandar Karađorđević.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem je u prigodnoj riječi dobrodošlice istakao da je Srpska svjedok istine da je ovo "naša zemlja na koju imamo pravo i pred Bogom i pred ljudima". 

On je naglasio da je dolazak patrijarha, a  posebno služenje liturgije, radost i blagoslov, te nada da će svaki građanin u svom zvanju požrtvovno raditi na dobrobit naroda i Republike.

liturgija09:05 Patrijarh Irinej služi svetu arhijeresjku liturgiju

BANjALUKA - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej počeo je u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja služenje svete arhijerejske liturgije povodom praznika Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana, koji je ujedno Dan Republike Srpske i njena krsna slava.
U svetoj liturgiji saslužuju i više vladika, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve.
Obredu služenja liturgije prisustvuju najviši predstavnici vlasti Srpske na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Aleksandrom Džombićem, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem, te predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama na čelu sa predsjedavajućim Savjeta ministara Nikolom Špirićem.
Prije početka liturgije organizovan je doček patrijarha Irineja, a liturgiji je prisustvovao veliki broj građana.
Ovo je prva službena posjeta Banjaluci patrijarha Irineja od kada je uveden u tron srpskih patrijarha.

liturgija09:00 Počelo obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske

BANjALUKA - Služenjem Svete arhijerejske liturgije i slavskim obredom u Saborom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počelo je obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana.

Liturgija u banjalučkom Sabornom hramu počela je u 9.00 časova koju predvodi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a prethodno je organizovan dvoredni špalir za doček patrijarha. Nakon Svete arhijerejske liturgije biće obavljen obred osveštenja slavskog žita i lomljenja slavskog kolača.

Prema protokolu obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, u 11.00 časova predviđena je svečanost dodjele odlikovanja u Palati Republike, na kojoj će predsjedniku Republike Miloradu Dodiku biti uručen Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Prema ukazu koji je donio predsjednik Dodik, na ovoj svečanosti Ordenom Republike Srpske na lenti biće odlikovani predsjednik Srbije Boris Tadić, bivši predsjednici Srpske Rajko Kuzmanović, Nikola Poplašen, Mirko Šarović i Dragan Čavić, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, te episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Hrizostom, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

liturgijaU okviru obilježavanja Dana i krsne slave Republike u 13.00 časova u dvorani “Borik” biće održana svečana akademija pod nazivom “Republika Srpska - glas koji se čuje”, čiji program će biti u duhu jubileja - 20 godina od osnivanja Srpske.

Nakon svečane akademije, u 15.00 časova, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske biće priređen tradicionalni svečani prijem, koji organizuje predsjednik Republike Milorad Dodik.

U 20.30 u Kulturnom centru “Banski dvor” biće organizovana tri de projekcija tokom koje će biti prezentovana istorija, kulturna baština, prirodno bogatstvo i privredni potencijali Republike Srpske.

Svečanosti obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, između ostalih, prisustvovaće i predsjednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, te princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave Republike juče su položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Srpske, na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci i Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka u Banjaluci, a u Modriči je položeno cvijeće na grob nekadašnjeg predsjednika Srpske Milana Jelića.

Saobraćaj

Zbog održavanja svečanih manifestacija u okviru proslave Dana i krsne slave RS biće obustavljen saobraćaj u užem centru Banjaluke.

U vremenu od sedam do 23 časa saobraćaj će biti obustavljen u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od ulice Vuka Karadžića do Marije Bursać, zatim u Srpskoj ulici od ulice Vase Pelagića do Kralja Petra Prvog Karađorđevića, kao i u ulici Bana Lazarevića od ulice Vase Pelagića do Palate predsjednika.

Saobraćaj se neće odvijati od 12 do 15 časova u Aleji Svetog Save, na dijelu od Gundulićeve ulice do Bulevara vojvode Petra Bojovića.  

Parkinzi kod Muzeja savremene umjetnosti i preko puta Akademije nauka i umjetnosti RS biće zatvoreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana