HNS pozdravio hapšenje osumnjičenih u aferi ''Respiratori''

Srna
HNS pozdravio hapšenje osumnjičenih u aferi ''Respiratori''

MOSTAR - Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH pozdravilo je napore pravosudnih i policijskih institucija na rasvjetljavanju afera koje potresaju FBiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 časa nakon hapšenja glavnih osumnjičenih u aferi "Respiratori".

- Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu sa EU - saopšteno je iz HNS-a nakon sjednice Predsjedništva.
Iz HNS-a ističu da previranja oko raspodjele sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) moraju biti razriješena u skladu s političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog savjeta u kojima su kantoni jasno naznačeni kao jedinice koje direktno učestvuju u raspodjeli novca od Centralne banke BiH.

- Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS-a zahtijeva od nadležnih institucija da finansijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju, da bi se osigurala sredstva pomoći za privredne subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcionisanje - navodi se u saopštenju.
Na sjednici je bilo riječi i o predstojećim lokalnim izborima koji su još u pravnoj neizvjesnosti zbog prolongiranja datuma izbora.

- Na tragu prethodnih odluka Predsjedništva HNS, usaglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate u onim mjestima gdje je hrvatski narod izložen uticaju brojnosti druga dva naroda, kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i spriječili disperziju glasova - navode iz HNS-a.
U saopštenju se navodi da pitanje Centralne izborne komisije BiH, kao nadležne institucije za održavanje izbora, takođe mora biti zakonski razriješeno, da bi izborni proces prošao transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana