HNS: Bošnjačke stranke samoprozvani zaštitnici BiH

Srna
HNS: Bošnjačke stranke samoprozvani zaštitnici BiH

MOSTAR - Hrvatski narodni sabor /HNS/ saopštio je da bošnjačke stranke daju sebi ekskluzivno pravo da budu samoprozvani zaštitnici BiH i dočekuju “na nož” izjave ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana jer staje u zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji je Hrvatska potpisnik, kao i ustavnog poretka BiH.


Iz HNS-a su naveli da ocjene o eventualnim miješanjima treba i moraju da donesu institucije BiH kao refleksiju stajališta sva tri konstitutivna naroda, a ne da one budu stav jedne strane koja predstavlja isključivo određeni narod.

“Pokušaj stvaranja jednostranog monopola nad uređenjem države, koji je uz to i neustavan, za hrvatski narod i njihove legitimne predstavnike je nedopustiv. Dociranje koje dolazi iz političkog Sarajeva odavno je postalo svrha samome sebi, čak je postalo svojevrsno sredstvo obračuna unutar bošnjačke političke scene”, navodi se u saopštenju.

U igri “ko je veći Bošnjak/Bosanac” hrvatski narod neće učestvovati niti se planira uvlačiti u takve igrokaze.

“Legitimni hrvatski predstavnici žele praktično osigurati svoja Ustavom garantovana prava i jednak status sa druga dva konstitutivna naroda i u tome ima neizmjernu podršku istinskih prijatelja BiH”, navodi se u saopštenju.

HNS ističe da Hrvatska ne skriva niti ima potrebu skrivanja strateške važnosti i partnerstva prema zemlji s kojom dijeli najdužu granicu, a šefu hrvatske diplomatije zahvaljuje za podršku koju pruža BiH, kao i konkretnim potezima za hrvatski narod u BiH i nastojanjima da kreiraju evropsku državu.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman rekao je da je Željko Komšić uzurpirao poziciju koja pripada onome koga bira hrvatski narod, što je primjer kako ne treba biti.

“Ako je tročlano Predsjedništvo refleksija multietničke strukture BiH, onda to gospodin Komšić nije. I sad u Predsjedništvu BiH imamo predstavnika srpskog naroda i dva predstavnika bošnjačkog naroda. To nije u redu i želimo da se ta nepravda ispravi upravo promjenom Izbornog zakona, za što se glasno zalažemo i kao članica EU”, rekao je on.

Stranka demokratske akcije saopštila je da se izjava hrvatskog ministra spoljnih i evropskih poslova da Hrvatska neće dozvoliti nametanje građanskog uređenja BiH može protumačiti kao direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH koje ne doprinosi dobrosusjednim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana