Helez: U Tursku šaljemo inženjersku i dio jedinice za spasavanje, ćebad, opremu, prikupljamo krv

Anadolija
Helez: U Tursku šaljemo inženjersku i dio jedinice za spasavanje, ćebad, opremu, prikupljamo krv

SARAJEVO - Naš vojni dio ljekarskog tima koji djeluje u sklopu Balkanskog ljekarskog tima već je krenuo za Tursku, a danas operativno utvrđujemo koliki broj preostalih pripadnika Oružanih snaga BiH će krenuti u pomoć unesrećenim u zemljotresima koji su pogodili tu zemlju, odnosno gdje će biti smješteni i ko će ih prihvatiti.

Potvrdio je to za Anadoliju ministar odbrane BiH i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zukan Helez.

-To će biti vrlo brzo sprovedeno - naglasio je Helez.

Nije mogao da precizira broj pripadnika OS BiH koji će učestvovati u akcijama u Turskoj, jer, kako je naveo, "to ulazi u sferu tajnosti“, ali je istakao da će angažman pripadnika OS BiH u zbrinjavanju unesrećenih biti maksimalno u skladu sa mogućnostima".

-Ministarstvo odbrane je u stalnom kontaktu sa ambasadom Turske u Sarajevu i ne radimo ništa na pamet. Sve aktivnosti sprovodimo u koordinaciji sa ambasadom da ne napravimo ništa što ne treba - istakao je Helez.

Napominje da su preduzeli šest aktivnosti.

-Sve pripremamo operativno i sprovodimo. Šaljemo jednu jedinicu iz inženjeriskog bataljona, ljekarski tim koji je u okviru Balkanskog ljekarskog tima, imamo jedinicu za spašavanje prilikom nesreća i nepogoda koja se angažuje u BiH prilikom pada aviona i helikoptera. Dio te ekipe ćemo poslati tamo da pomognu unesrećenim, odnosno u njihovom traženju. Pokrenuli smo dobrovoljno darivanje krvi. Imamo oko 10.000 pripadnika oružanih snaga BiH, sve su to momci koji mogu dati krv - naveo je Helez.

Otvoren je i žiro račun za prikupljanje finansijske pomoći.

-Malo smo odluku izmijenili i učinili da povećamo angažman i spustimo do najniže instance po komandnoj odgovornosti taj segment da vidimo da to bude što više i bolje. I ja sam uplatio prvi da pokažem primjerom - rekao je Helez.

Oružane snage  će, dodaje, obezbiejditi i ćebad i opremu potrebnu za zbrinjavanje unesrećenih.

-Sve aktivnosti koje radimo su takve da Oružane snage funkcionišu bez problema i da ništa ne uspori ili smanji mobilnost OS. U proceduri smo tražili saglasnost Predsjedništva BiH. Njihovo je da odobre, a mi smo radili na pripremama - naveo je Helez.

Helez ističe da je dan nakon zemljotresa sve pokrenuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana