HDZ neće podržati izvještaj nezakonito izabranog CIK-a

Srna
HDZ neće podržati izvještaj nezakonito izabranog CIK-a

SARAJEVO - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović /HDZ/ izjavio je da neće podržati izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije /CIK/ BiH za prošlu godinu jer su članovi CIK-a izabrani nezakonito.

Lovrinović je rekao da ne može podržati izvještaj tijela koje je nezakonito formirano.

"Nije postojala lista tih kandidata, samo ih je neko iz rukava istresao", kaže Lovrinović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je da je izvještaj koji se danas našao na dnevnom redu sačinila nelegalna komisija.

"Jedan broj članova CIK-a regularno je izabran, ali drugi nije. Procedura o izboru članova je prekinuta", podsjetila je Krišto.

Ona je rekla da se mnogi zaklinju u BiH, a ne shvataju da je ona zemlja tri konstitutivna naroda.

"Imam osjećaj da smo danas došli ovdje da nam neko drži lekcije. Ako mislite da ćete doći do rješenja kritikujući predstavnike iz HDZ-a, onda recite, da vas podržimo", rekla je Krišto.

Poslanik Zlatan Begić /SDP/ rekao je da je izvještaj sačinjen korektno.

Poslanici su razmotrili Prijedlog deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU čiji je predlagač poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović.

Lovrinović je, obrazlažući svoj prijedlog, naveo da je riječ o aktu koji je pomalo zakasnio, ističući da su se pojavile pogrešne interpretacije u pojedinim medijima.

"Početkom jula je ovaj prijedlog predat na protokol. Bili smo na tragu da pokažemo kredibilan napor za kandidatski status za članstvo u EU", rekao je Lovrinović, pojašnjavajući da mu je namjera bila da se izbjegne bespotrebno čekanje za odgovaranje na bespotrebna pitanja.

On smatra da je ovaj akt deklarativan stav da BiH želi biti član EU, te naglašava da bi se, dobijanjem kandidatskog statusa, ubrzalo i donošenje zakona o javnim nabavkama koji je usklađen sa direktivama EU.

"Drugačija bi bila i metodologija. Mi smo u pretčekaonici da bismo dobili kandidatski status. Mislio sam da je ovo dobar dokument i da bi bilo dobro imamo izjašnjenje oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Mislim da smo od 14 prioriteta ispunili najteže uslove - vladavina prava i reforma pravosuđa", rekao je Lovrinović.

Poslanik SDA Alma Čolo je navela da nema namjeru da podrži ovaj akt.

Ovim je iscrpljen dnevni red današnje sjednice, a poslanici će nakon pauze pristupiti glasanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana