HDZ i blok predvođen SDP-om potpisali sporazum o formiranju vlade

Srna
Foto: Kliks

MOSTAR- Delegacije HDZ-a BiH i bloka stranaka koje predvodi SDP potpisale su danas u Mostaru sporazum o formiranju nove vlade Federacije BiH /FBiH/ i najavili njeno imenovanje do 6. aprila.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su tokom sastanka raspravljene sve teme, te da su potpisana dva sporazuma na tragu onog postignutog na nivou BiH.

On je novinarima rekao da je HDZ BiH ponovo dobio resore finansija, pravde, saobraćaja, zdravstva, prostornog uređenja i ministarstvo kulture.

Čović je naveo da je drugi sporazum o programskim smjernicama.

"Dogovorili smo raspodjelu resora u Vladi FBiH i da do 28. marta koalicioni partneri treba da daju imena da bi 29. marta predsjednica FBiH izvršila imenovanje Vlade i uputila potpredsjednicima", precizirao je Čović.

On je rekao da će sjednica Parlamenta FBiH biti zakazana do roka za formiranje federalne Vlade, a to je 6. april.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je novinarima da je atmosfera na sastanku bila dobra i da su se samo bavili time kako da u startu krenu tako da prije imenovanja Vlade imaju konkretne programe za Vladu FBiH koje će realizovati.

On je naveo da je unutar grupacije stranaka koje predvodi SDP već dogovorena raspodjela resora.

Sastanku su prisustvovali u ime HDZ-a BiH predsjednik stranke Dragan Čović, te članovi užeg rukovodstva Borjana Krišo, Lidija Bradara, Darjana Filipovoić i Tomislav Martinović.

Sa druge strane prisustovali su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednica PDA Elzina Pirić, predsjednik SBiH-a Semir Efendić, predsjednik BHI-KF Fuad Kasumović i Jasmin Emrić iz NES-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana